Reglemente för krisledningsnämnden

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2020-03-26
Dokumentansvarig:
Chefsjurist
Diarienummer:
KS 2020/148

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Reglemente för krisledningsnämnden

Lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap syftar till att reglera kommuners och landstings särskilda organisation och befogenheter vid extraordinära händelser i fredstid. Kommunfullmäktige fastställer plan för hantering av extraordinära händelser (krisledningsplan).

Utöver vad som enligt lag bestämts gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Krisledningsnämndens uppgifter och befogenheter

1 § Krisledningsnämnden har till uppgift att utöva den ledningsfunktion som enligt lag ankommer på kommunen vid extraordinära händelser i fredstid.

Krisledningsnämnden står under kommunfullmäktiges tillsyn.

2 § Ordföranden i krisledningsnämnden, eller om denne har förhinder, vice ordföranden eller dennes ersättare, bedömer när en extraordinär händelse medför att nämnden ska träda i funktion.

3 § Vid extraordinär händelse, med vilket avses förhållanden som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning och direkt negativ påverkan på människor, egendom och/eller miljön samt kräver skyndsamma insatser, kan nämnden överta beslutanderätten från övriga kommunala nämnder i den utsträckning som nämnden, med hänsyn till den uppkomna krisen, finner nödvändig.

Ovan nämnda ska tillämpas med stor restriktivitet och beslutsrätten ska återgå till nämnder och styrelser så snart omständigheterna medger.

4 § Beslut samt underlag till beslut som fattas av krisledningsnämnd under tid som kris råder, ska dokumenteras. Dessa beslut ska föredras på närmast efterföljande sammanträde för kommunfullmäktige.

Krisledningsnämnden ska också fatta beslut om när nämndens verksamhet upphör att gälla. Sådana beslut kan även tas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

5 § Krisledningsnämnden har, med hänsyn till den extraordinära händelsens art och omfattning, till uppgift att

  • Tolka kommunens roll
  • Ange inriktning för krishantering
  • Företräda kommunen utåt och mot kommuninvånarna
  • Besluta om förändringar i servicenivåer
  • Besluta om omfördelningar av kommunens resurser
  • Vid behov begära bistånd till andra kommuner
  • Tillse att författningsenliga skyldigheter iakttas
  • Ansvara för informationsinsatser
  • Besluta om långsiktiga åtgärder för att reducera de negativa konsekvenserna av inträffade händelser
  • Fatta beslut och ge delegationer.

Ordförandebeslut

6 § Ordföranden får besluta på nämndens vägar i ärenden som är så brådskande att nämndens avgörande inte kan avvaktas. Sådana beslut ska därefter snarast anmälas till nämnden.

Har ordföranden i krisledningsnämnden förhinder träder vice ordföranden in i dennes ställe.

Delegation

7 § Krisledningsnämnden får fatta beslut om att överta hela eller delar av verksamhetsområden från övriga nämnder i kommunen i den utsträckning som är nödvändig med hänsyn till den extraordinära händelsens omfattning och art.

Ovan nämnda ska tillämpas med stor restriktivitet och beslutsrätten ska återgå till nämnder och styrelser så snart omständigheterna medger.

Informationsinhämtning och rapportering

8 § Krisledningsnämnden får som ett led i sitt beslutsfattande inhämta upplysningar från sakkunniga inom den övriga kommunala verksamheten. Nämnden får besluta att nämndsordföranden eller dennes ersättare samt förvaltningschef eller dennes ersättare tillfälligt får närvaro- samt yttranderätt under nämndens sammanträde.

9 § Krisledningsnämnden ska till kommunfullmäktige vid närmast följande fullmäktigesammanträde anmäla fattade beslut. Av anmälan ska innebörden av beslutet framgå.

Stöd till enskild

10 § Krisledningsnämnden får under extraordinär händelse lämna begränsat ekonomiskt stöd till en enskild som drabbats av händelsen.

Bistånd mellan kommuner

11 § Krisledningsnämnden får besluta att på begäran bistå andra kommuner som drabbats av en extraordinär händelse.

Organisation

12 § Krisledningsnämnden stöds av en krisledningsgrupp som upprättas och leds av kommundirektören enligt särskild krisledningsplan. Krisledningsgruppen sammansätts av förvaltnings- och bolagschefer samt de funktioner och kompetenser som bedöms nödvändiga med hänsyn till den extraordinära ändelsen.

Krisledningsnämndens arbetsformer

Sammansättning

13 § Krisledningsnämnden består av fem ledamöter och fem ersättare. Bland ledamöterna väljer kommunfullmäktige en ordförande samt en vice ordförande.

Mandattiden är fyra år och följer kommunstyrelsens mandatperiod. Val till krisledningsnämnden ska ske i samband med att kommunfullmäktige utser ny kommunstyrelse.

Krisledningsnämnden är beslutför om minst hälften, inklusive ordförande eller dennes ersättare, är närvarande.

Ersättarnas tjänstgöring

14 a § Om en ledamot är förhindrad att inställa sig till ett sammanträde eller att vidare delta i ett sammanträde ska en ersättare tjänstgöra i ledamotens ställe.

En ledamot som inställer sig under ett pågående sammanträde har rätt att tjänstgöra även om en ersättare har trätt in i ledamotens ställe.

Om inte ersättarna väljs proportionellt skall ersättarna tjänstgöra enligt den av fullmäktige mellan dem bestämda ordningen.

En ersättare som har börjat tjänstgöra har dock alltid företräde oberoende av turordningen. Om styrkebalansen mellan partierna därigenom påverkas får en ersättare som inställer sig under pågående sammanträde träda in i stället för en ersättare som kommer längre ner i ordningen.

Även de ersättare som inte tjänstgör har rätt att delta i överläggningarna.

14 b § Nämnden får, om särskilda skäl föreligger, sammanträda med ledamöter närvarande på distans. Sådant sammanträde får endast äga rum om ljud- och bildöverföring sker i realtid och på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra på lika villkor. Lokalen ska vara så beskaffad att inte obehöriga kan ta del av sammanträdeshandlingar, bild eller ljud.

Ledamot som önskar delta på distans bör senast sju dagar i förväg anmäla detta till nämndens kansli. Ordföranden avgör om närvaro får ske på distans.

Nämnden får bestämma vad som närmare ska gälla om deltagande på distans i nämnden.

15 § En ledamot eller en ersättare som har avbrutit sin tjänstgöring på grund av jäv i ett ärende får åter tjänstgöra, sedan ärendet har handlagts.

En ledamot som avbrutit sin tjänstgöring av annan orsak än jäv får åter tjänstgöra om nämnden finner så.

Inkallande av ersättare

16 § En ledamot som är hindrad att delta i ett sammanträde eller i en del av ett sammanträde, ska snarast anmäla detta till kommunstyrelsens sekreterare eller någon annan anställd vid kommunstyrelsens kansli som kallar ersättare. Den ersättare kallas som står i tur att tjänstgöra och som inte redan kallats in.

Ersättare för ordföranden

17 § Om varken ordföranden eller vice ordföranden kan delta i ett sammanträde eller i en del av ett sammanträde fullgör den till tjänsteåren äldste ledamoten ordförandens uppgifter. Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid som ledamot, ska den äldste av dem vara ordförande.

Om ordföranden på grund av sjukdom eller av annat skäl är hindrad att fullgöra uppdraget under en längre tid än en månad får nämnden utse en annan ledamot att vara ersättare för ordföranden. Ersättaren fullgör ordförandens samtliga uppgifter.

Justering av protokoll

18 § Protokollet justeras av ordföranden och en ledamot. Krisledningsnämnden kan besluta att en paragraf i protokollet skall justeras omedelbart. Paragrafen skall i sådant fall redovisas innan nämnden justerar den.

Reservation

19 § Om en ledamot har reserverat sig mot ett beslut och ledamoten vill motivera reservationen ska ledamoten göra det skriftligt. Motiveringen ska lämnas före den tidpunkt som har fastställts för justeringen av protokollet.

Undertecknande av handlingar

20 § Avtal, andra handlingar och skrivelser som beslutas av krisledningsnämnden ska undertecknas av ordföranden eller vid förfall för denne av vice ordförande och kontrasigneras av kommundirektör eller dennes ersättare.

I övrigt bestämmer nämnden vem som ska underteckna handlingar.

Övriga uppgifter

21 § Nämnden har vidare ansvar för att information lämnas om nämndens verksamhet samt regelreformering och regelförenkling inom nämndens verksamhetsområde.

Krisledningsnämnden ska verka för att kommunfullmäktige inför varje ny mandatperiod tillställs ett förslag till ledningsplan för hur kommunen ska hantera extraordinära händelser.

Mindre revideringar i krisledningsplanen får beslutas av kommunstyrelsen och anmälas till kommunfullmäktige.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 21 jan kl 08.00