Reglemente för fullmäktigeberedning

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2010-10-25
Dokumentansvarig:
Chefsjurist
Diarienummer:
KS 2010/195

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

REGLEMENTE FÖR FULLMÄKTIGEBEREDNING

Detta reglemente gäller om inte annat finns fastställt för den specifika beredningen.

Utöver vad som föreskrivs om fullmäktigeberedningar i kommunallagen, gäller bestämmelserna i detta reglemente.

FULLMÄKTIGEBEREDNINGENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER

§ 1

Fullmäktigeberedningen har till uppgift att bereda ett ärende eller en grupp av ärenden, enligt särskilt kommunfullmäktigebeslut, inför beslut i kommunfullmäktige. Ärenden som åläggs beredningen ska vara av sådan art att det ligger inom kommunfullmäktiges ram att avgöra dessa.

§ 2

Beredningen får fatta beslut om den egna verksamheten och inom ramen för det av kommunfullmäktige givna uppdraget. Detta innefattar sammanträdesdagar, inhämtande av information, deltagande i kurser och konferenser samt anlitande av konsult eller liknande för en avgränsad uppgift, samt liknande uppgifter.

Beredningen kan ge uppdrag till avdelat tjänstemannastöd. Beredningen har inte rätt att fatta verkställighetsbeslut eller på liknande sätt företräda en kommunal viljeyttring.

ANSVAR OCH RAPPORTERINGSSKYLDIGHET

§ 3

Fullmäktigeberedningen ska se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt, de föreskrifter som kan finnas i lag eller förordning samt bestämmelser i detta reglemente.

Fullmäktigeberedningen ska till fullmäktige vid fullmäktiges möte under september månad rapportera hur verksamheten utvecklas samt hur den ekonomiska ställningen är under budgetåret.

I uppföljningen skall särskilt redovisas uppdrag som givits av ­fullmäktige.

FULLMÄKTIGEBEREDNINGENS ARBETSFORMER

Sammansättning

§ 4

Fullmäktigeberedningen består av de antal ledamöter och ersättare som kommunfullmäktige fastställer för uppdraget. I Skara kommun är lägsta antalet ledamöter i en fullmäktigeberedning 3.

Kommunfullmäktige beslutar om beredningens mandatperiod.

Bland ledamöterna väljer kommunfullmäktige en ordförande samt en vice ordförande.

Ersättarnas tjänstgöring

§ 5

Om en ledamot är förhindrad att inställa sig till ett sammanträde eller att vidare delta i ett sammanträde ska en ersättare tjänstgöra i ledamotens ställe.

En ledamot, som inställer sig under ett pågående sammanträde, har rätt att tjänstgöra även om en ersättare har trätt in i ledamo­tens ställe.

Om inte ersättarna väljs proportionellt ska ersättarna tjänstgöra enligt den av fullmäktige mellan dem bestämda ordningen.

En ersättare, som har börjat tjänstgöra, har dock alltid företräde oberoende av turordningen. Om styrkebalansen mellan partierna därigenom påverkats får en ersättare som inställer sig under pågående sammanträde träda in i stället för en ersättare som kommer längre ner i ordningen.

Kommunfullmäktige beslutar inför varje tillsättande av beredning om ersättare som inte tjänstgör har rätt att delta i överläggningarna.

§ 6

En ledamot eller ersättare, som har avbrutit sin tjänstgöring på grund av jäv i ett ärende, får åter tjänstgöra sedan ärendet har handlagts.

En ledamot, som har avbrutit tjänstgöringen en gång under ett sammanträde på grund av annat hinder än jäv, får åter tjänstgöra om ersättarens inträde har påverkat styrkebalansen mellan parti­erna.

Inkallande av ersättare

§ 7

En ledamot, som är hindrad att delta i ett sammanträde eller i en del av ett sammanträde, skall snarast anmäla detta till beredningens sekreterare eller övrigt tjänstemannastöd, som kallar ersättare. Den ersättare kallas som står i tur att tjänstgöra och som inte redan kallats in.

Ersättare för ordföranden

§ 8

Om varken ordföranden eller vice ordföranden kan delta i ett helt sammanträde eller i en del av ett sammanträde fullgör den till tjänsteåren äldste ledamoten ordförandens uppgifter. Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid som ledamot, skall den äldste av dem vara ordförande.

Om ordföranden på grund av sjukdom eller av annat skäl är hindrad att fullgöra uppdraget för en längre tid ska kommunfullmäktige utse en annan ledamot att vara ersättare för ordföranden. Ersättaren fullgör ordförandens samtliga uppgifter. Vice ordförande fullgör ordförandens uppgifter fram till kommunfullmäktige fattat beslut om ny ordförande.

Sammanträden

Tidpunkt

§ 9

Beredningen bestämmer dag och tid för sammanträdena. Sammanträde ska hållas också om minst en tredjedel av beredningen ledamöter begär det eller om ordföranden anser att det behövs.

Kallelse

§ 10

Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträdena.

Kallelsen ska vara skriftlig och innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet.

Kallelsen ska på ett lämpligt sätt tillställas varje ledamot och ersättare samt annan förtroendevald som får närvara vid sammanträdet senast fem dagar före sammanträdesdagen.

Kallelsen bör åtföljas av en föredragningslista. Ordföranden bestämmer i vilken utsträckning handlingar som tillhör ett ärende på föredragningslistan ska bifogas kallelsen.

I undantagsfall får kallelse ske på annat sätt.

När varken ordföranden eller en vice ordföranden kan kalla till sammanträde, ska den till tjänsteåren äldste ledamoten göra detta. Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid som ledamot, skall den äldste av dem fullgöra uppgiften.

Ordföranden

§ 11

Det åligger beredningens ordförande att

  • med uppmärksamhet följa frågor av betydelse för uppdragets utveckling och effektivitet samt att ta initiativ i dessa frågor,
  • representera beredningen vid uppvaktningar hos myndigheter, konferenser och sammanträden om inte kommunfullmäktige bestämt annat.

Justering av protokoll

§12

Protokollet justeras av ordföranden och en ledamot.

Beredningen kan besluta att en paragraf i protokollet ska justeras omedelbart. Paragrafen bör redovisas skriftligt innan beredningen justerar den.

Reservation

§ 13

Om en ledamot har reserverat sig mot ett beslut och ledamo­ten vill motivera reservationen ska ledamoten göra det skriftligt. Motiveringen ska lämnas före den tidpunkt som har fastställts för justeringen av protokollet.

Delgivning

§ 14

Delgivning med beredningen sker med ordföranden, beredningens sekreterare eller annan anställd som kommunfullmäktige särskilt bestämmer.

ÖVRIGT

Närvarorätt

§ 15

Vid beredningens sammanträde får i den mån ej nämnden i särskilt fall annat beslutar, sekreteraren närvara med rätt att delta i överläggningar.

Kommunstyrelsens ordförande har rätt att närvara vid beredningens sammanträde och delta i överläggningar men inte i beslu­ten.

Övrigt närvarande ska kommunfullmäktige besluta om.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30