Riktlinjer för att flagga i Skara kommun

Beslutande instans:
Kommunstyrelsen
Beslutsdatum:
2019-11-06
Dokumentansvarig:
Kommunikationschef
Diarienummer:
KS 2019/462

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Att flagga i Skara kommun

Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att vi i kommunen använder flaggor och flaggstänger på ett riktigt och värdigt sätt. Skara kommun har tre typer av flaggstänger.

(1) Officiella flaggstänger

Kommunens fem (5) officiella flaggstänger står på Stortorgets östra del. Heraldiskt anses de stå framför Krönikebrunnen och Rådhuset. De är från Järnvägsgatan sett rangordnade:

Med krönikebrunnen i ryggen och stortorget 2 till höger så ska flaggstängerna rangordnas 4, 2, 1, 3, 5.

Utöver allmänna flaggregler ska vi vid dessa flaggstänger tillämpa riktlinjerna.

(2) Grupper av flaggstänger för kommunens flagga

Normalt tillämpar vi inte allmänna flaggregler för dessa stänger. Kommunens flagga är ständigt hissad.

(3) Verksamheternas flaggstänger

Flaggning på flaggstänger som står utanför exempelvis en skola ansvarar respektive förvaltningschef för. De här flaggstängerna har normalt inte rang av officiella flaggstänger. Vi flaggar enligt allmänna flaggregler, alltså på allmän flaggdag och på av regering eller riksdag kungjord tillfällig allmän flaggdag. Alternativt på förvaltningschefs uppdrag.

Tider och datum

1 mars - 31 oktober hissas flaggan klockan 08.00. Övrig del av året klockan 09.00. Flaggan halas vid solnedgången enligt almanackan, dock senast klockan 21.00.

Officiell flaggning allmänna flaggdagar

Dessa dagar är fastställda i förordning om allmänna flaggdagar (SFS 2018:1608):

  • 1 januari: nyårsdagen
  • 28 januari: konungens namnsdag
  • 12 mars: kronprinsessans namnsdag
  • Påskdagen
  • 30 april: konungens födelsedag
  • 1 maj
  • 29 maj: veterandagen
  • Pingstdagen
  • 6 juni: Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag
  • Midsommardagen
  • 14 juli: Kronprinsessans födelsedag
  • 8 augusti: Drottningens namnsdag
  • Dag för val till riksdagen
  • 24 oktober: FN-dagen
  • 6 november: Gustaf Adolfsdagen
  • 10 december: Nobeldagen
  • 23 december: Drottningens födelsedag
  • 25 december: juldagen

Dessutom flaggar vi alltid officiellt på skolavslutningsdag i Skara oavsett huvudman.

Vid dödsfall

Flaggan hissas på halv stång på döds- och begravningsdagen. Den hissas först i topp för att omedelbart därefter halas till 1/3 av stångens längd. När jordfästningen ägt rum, hissar vi flaggan i topp, varefter vi flaggar ut resterande del av dagen. Denna regel tillämpas då regering/riksdag kungör allmän flaggning på halv stång, samt då i Skara kommun anställd i aktiv tjänst alternativt ledamot eller ersättare av kommunfullmäktige avlidit. Efter beslut av kommundirektör kan vi flagga på halv stång även i det fall en utomstående person har avlidit, som haft mycket stark knytning till Skara kommun. I det fall flaggning på halv stång sammanfaller med allmän flaggdag eller officiell flaggning i samband med utländskt besök hissar vi svenska flaggan på halv stång endast på stängerna framför stadshusets entré.

Andra flaggor

Utländska flaggor

Den svenska flaggan hissas först eller om möjligt samtidigt med de utländska. Den svenska flaggan placeras på hedersplats på stång nummer ett (1) i övrigt enligt heraldisk ordning och i ordning enligt det svenska alfabetet. Ett lands flagga får aldrig hissas under en annan flagga.

Heraldisk placering av utländska flaggor, EU-flagga m.fl.

  • Vid flaggning med svenska flaggan och ett lands flagga hissar vi den svenska flaggan på stång nummer 1, 4 och 5 och två utländska flaggor på nummer 2 och 3.
  • Vid flaggning med svenska flaggan och två andra länders flaggor hissar vi svenska flaggor på 1, 4 och 5. De två ländernas hissar vi på stång nummer 2 och 3 i alfabetisk ordning.
  • Vid flaggning med svenska flaggan och tre andra länders flaggor hissar vi den svenska på stång nummer 1 och 5 och tre de utländska på stång nummer 2, 3 och 4 i alfabetisk ordning.
  • Vid flaggning med svenska flagga och fyra andra länders flaggor hissar vi den svenska flaggan på stång nummer 1. De fyra ländernas flaggor hissar vi på stång nummer 2, 3, 4 och 5 och i alfabetisk ordning.
  • Vid officiellt utländskt besök gäller officiell flaggning alla dagar under besöket.

FN-, EU-, Pride-, företags- och föreningsflaggor

Flaggor av denna typ har inte samma status som nationsflaggor. I de fall sådan flagga ska ingå i officiell flaggning ska de placeras med lägsta rang, alltså på stång 5 och 4. Sådan flagga hissar vi inte på halv stång.

Rutiner

Kassera en trasig flagga

En trasig eller urblekt flagga får vi inte hissa. Grundregeln är att vi ska behandla även en kasserad flagga med respekt och att en gammal flagga inte ska ligga och skräpa eller användas till annat. Ett sätt är att klippa ner flaggan till enbart blå och gula tygbitar – då är det inte en flagga längre och vi kan slänga tygbitarna på lämpligt sätt.

Söka tillstånd för att flagga

Kommundirektören och/eller kommunikationschefen fattar beslut om officiell flaggning vid annat tillfälle än allmän flaggdag. Kommunikationschefen kan i vissa fall besluta om officiell flaggning, om den kan anses vara marknadsföring.

I övrigt i de fall en förvaltning vill högtidlighålla person eller omständighet kopplad till verksamheten kan förvaltningschefen fatta beslut om att flagga. Respektive förvaltning ordnar och bekostar själv både särskild flaggning och allmän flaggning.

Vid fråga från utomstående kan vi flagga officiellt på Stortorget. Skicka förslaget skriftligen till kommunledningsförvaltningen. Kommundirektören och/eller kommunikationschefen fattar beslut om sådan flaggning. Det kan exempelvis gälla icke officiella utlandsbesök, internationella och nationella evenemang av riks- eller regionintresse.

Hissa, hala och beställa

Samhällsskydd mellersta Skaraborg ansvarar för att hissa och hala flaggorna. Kostnaden för flaggning på allmän flaggdag belastar kommunledningsförvaltningen.

Den som söker tillstånd för eller beställer flaggning betalar avgiften. Samhällsskydd mellersta Skaraborg lämnar aktuell prisuppgift vid begäran. Efter beslut från rätt instans beställer man flaggning via kommunikationsenheten.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30