Hissar och motordrivna anordningar

I plan- och bygglagstiftningen finns det tekniska krav för motordrivna anordningar i byggnadsverk. Det finns också krav på kontroll av sådana anordningar och krav för när och hur de får användas.

Vad är en motordriven anordning?

Med motordrivna anordningar avses:

  • motordrivna hissar som är avsedda för transport av personer eller gods, även plattforms- och trapphissar,
  • andra motordrivna anordningar som är avsedda för transport av personer eller gods till exempel rulltrappor, rullramper, linbaneanläggningar
  • motordrivna portar, dörrar, galler, grindar och liknande anordningar som är avsedda för passage av personer eller av mark- eller spårbundna fordon, till exempel garageportar, rullgaller och rörliga väggar i gymnastiksalar, och
  • motordrivna anordningar som är avsedda att ta hand om och forsla bort avfall från byggnader som har försetts med en sådan anordning, till exempel stationära sopsugar, komprimatorer och sopskruvar.

Anmälan

Det behövs inte bygglov för att installera eller väsentligt ändra en motordriven anordning men en anmälan och ett startbesked behövs.

Krav på kontroll!

Det är fastighetsägarens skyldighet att se till att anordningen kontrolleras. En motordriven anordning får inte användas om den som äger eller annars ansvarar för anordningen inte kan visa med ett besiktningsprotokoll att anordningen uppfyller de krav på skydd för säkerhet och hälsa som ställs i plan- och bygglagstiftningen och Boverkets föreskrifter.

Kontrollen ska ske:

  • innan anordningen tas i bruk första gången, så kallad första besiktning,
  • med intervaller på minst sex månader och högst sex år, så kallad återkommande besiktning, eller
  • innan anordningen för första gången tas i bruk efter att ha ändrats, så kallad revisionsbesiktning.

Hissar och andra motordrivna anordningar (Boverket.se)

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.00