Staket, mur och plank

Huvudregeln är att det krävs bygglov för att uppföra, flytta eller väsentligt ändra murar och plank. Det finns tyvärr inga exakta mått angivet i lagen för när en åtgärd är en mur, ett plank eller ett staket utan det är flera olika faktorer som har betydelse. Nedan hittar du kommunens tolkning av bygglovsplikten.

Lovplikten gäller både inom och utanför detaljplanerat område. Från denna bygglovsplikt finns det dock vissa undantag.

Staket

Staket är i regel bygglovsbefriade men i bland kan det vara svårt att avgöra om åtgärden räknas som ett staket eller plank.

I de flesta fall gör vi bedömningen att ett staket med 50 % genomsläpplighet och en max höjd om 110 cm inte kräver bygglov. Detta gäller inte i korsningar och utfarter där trafiksäkerheten måste upprätthållas. Se mer information under rubriken "Tänk på att".

Det är många faktorer som påverkar bedömningen och i vissa fall kan ett staket med 50 % genomsläpplighet och en max höjd om 110 cm räknas som ett plank.

Kontakta kommunen om du behöver rådgivning.

Mur

En mur som är högre än 0,5 meter kräver bygglov. Faktorer som längd, placering, utförande, utformning, ändamål, visuellt intryck och omgivningspåverkan spelar in. I vissa fall kan en konstruktion som är lägre än 0,5 meter också bedömas vara en mur. Kontakta kommunen om du behöver rådgivning.

Mur kräver bygglov och startbesked.

Plank

Med plank avses ofta en fristående vägg byggd av trä men även andra material som metall eller plast förekommer. Ett plank är för det mesta både högre och tätare än ett staket.

Faktorer som längd, placering, utförande, utformning, ändamål, visuellt intryck och omgivningspåverkan.

Plan kräver bygglov och startbesked.

Tänk på att:

  • Höjden mäts från den sida där marken är som lägst
  • Trafik­säkerheten vid korsningar och ut­farter måste beaktas, du får bara ha något som är maximalt 80 centimeter högt vid korsning eller utfart.
  • Ibland hamnar en åtgärd i gränslandet och det kan vara svårt att avgöra om det är plank, staket, eller spaljé. Även om kommunen gör en viss bedömning i ett enskilt fall så kan utfallet bli ett annat om det överprövas.

Undantag från lovplikten för en- och tvåbostadshus

Du behöver inte bygglov om du ska uppföra ett plank eller mur vid en skyddad uteplats till ett en- eller tvåbostadshus.

För att undantaget ska gälla måste planket vara:

  • placerat invid ett befintligt en- eller tvåbostadshus
  • max 1,8 meter högt mätt från marken
  • placerat inom 3,6 meter från en- eller tvåbostadshuset
  • placerat på ett avstånd till tomtgräns mot allmän gata och park som är minst 4,5 meter
  • placerat på ett avstånd till tomtgräns som är minst 4,5 meter. Du kan få bygga närmare tomtgränsen om grannfastighetens samtliga delägare godkänner det. Godkännandet kan till exempel lämnas genom att varje delägare skriver under på en situationsplan som visar plankets tänkta placering.
  • Inom kulturhistoriskt värdefulla områden och byggnader kan bygglovsbefriade åtgärder kräva lov.

Murar och plank (boverket.se)

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.00