Reglemente för Falköpings, Götenes, Skaras och Tidaholms kommuners gemensamma nämnd för samhällsskydd mellersta Skaraborg

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2018-11-26
Dokumentansvarig:
Chefsjurist
Diarienummer:
KS 2018/265

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Antagen av kommunfullmäktige i Falköpings kommun den 26 november 2018, § 144 Antagen av kommunfullmäktige i Götenes kommun den 26 november 2018, § 181 Antagen av kommunfullmäktige i Skaras kommun den 26 november 2018, § 183 Antagen av kommunfullmäktige i Tidaholms kommun den 26 november 2018, § 147 Gäller från och med den 1 januari 2019

Falköpings, Götenes, Skaras och Tidaholms kommuner har kommit överens om att från och med den 1 januari 2017 inrätta en nämnd enligt 9 kap. 19 § kommunallagen och i övrigt i enlighet med bestämmelserna i nämnda lag för sådan nämnd, kallad nämnden för samhällsskydd för Falköpings, Götenes, Skaras och Tidaholms kommuner (nedan kallad nämnden), för samverkan om bland annat den kommunala räddningstjänsten.

Falköpings kommun är värdkommun och nämnden ingår i Falköpings kommuns organisation. Utöver vad som följer av lag gäller detta reglemente och ett mellan kommunerna ingånget samverkansavtal för nämnden för samhällsskydd.

Nämnden för samhällsskydd ska ha namnet nämnden för samhällsskydd mellersta Skaraborg.

Uppgifter

1.A.

Nämnden har att ansvara för den gemensamma räddningstjänsten i Falköpings, Götenes, Skaras och Tidaholms kommuner i enlighet med vad som åvilar respektive kommun enligt gällande räddningstjänstlagstiftning.

Nämnden fullgör Falköpings, Götenes, Skaras och Tidaholms uppgifter inom ramen för lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778), förordning om skydd för olyckor (SFS 2003:789) och lagen om brandfarliga explosiva varor (SFS 2010:1011).

Nämnden utför uppgifter inom teknisk service för Falköpings kommun.

Larmhantering, och tjänsteperson i beredskap utförs för de av parterna som vill lägga över sådan uppgift på nämnden. Dessa uppgifter dokumenteras i särskild ordning.

1.B.

Vad avser förberedelser för extraordinära händelser enligt lag (2006:544) och förordning (2006:637) om kommuners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap är det parternas kommunstyrelser som ansvarar för vad som åvilar en kommun.

Nämnden ska vidta de beredskaps- och planeringsförberedelser som behövs vid en extraordinär händelse och kommunernas ansvar under höjd beredskap och i övrigt utföra de uppgifter som respektive kommunstyrelse uppdrar åt nämnden i samband med detta. Förvaltningschefen har ansvar att inom ramen för detta rapportera till berörda medlemskommuner.

1.C.

Nämnden utför kommunernas uppgifter om säkerhetssamordning. Till säkerhetssamordning hör upprätthållande av kommunernas krishanteringssystem, säkerhetsskydd, internt skydd samt riskhanterings- och försäkringsfrågor.

Ekonomisk förvaltning

2.

Nämnden ska handha den ekonomiska förvaltningen inom sitt förvaltningsområde inom ramen för den för nämnden fastlagda budgeten.

Nämnden får besluta att fördela budgetmedlen inom verksamhetsområdet på sätt som nämnden anser lämpligt inom ramen för direktiv och riktlinjer.

Nämnden ska verka för att utveckla och samordna ekonomiadministrationen.

Nämnden har rätt att bokföringsmässigt avskriva fordringar inom sitt verksamhetsområde.

Personaladministrativ förvaltning

3.

Nämndens personal anställs av Falköpings kommun. Nämnden är anställningsmyndighet för all personal inom nämndens verksamhetsområde utom förvaltningschefen.

Nämnden har hand om personalfrågor inklusive arbetsmiljöfrågor inom sitt verksamhetsområde, med undantag av de frågor om personalpolitik som kommunstyrelsen i Falköpings kommun ansvarar för.

I nämndens uppgifter ingår inte att träffa kollektivavtal om förhållandet mellan nämnden och dess arbetstagare, besluta om stridsåtgärder eller lämna uppdrag som avses i den kommunala delegationslagen.

Övriga arbetsuppgifter

4.

Nämnden ska besluta i sådana mål och ärenden, där det ankommer på nämnden att föra talan på nämndens vägnar, träffa överenskommelse om betalning av fordran, anta ackord, ingå förlikning och sluta annat avtal.

Vidare ingår i nämndens uppgifter att inom nämndens verksamhetsområde

  • bedriva upplysningsverksamhet om nämndens verksamhet och kommunicera med invånarna
  • ansvara för att styrdokument inom nämnden verksamhet utarbetas
  • ansvara för nämndens förvaltningsspecifika IT-system samt utvecklingen av dem i samråd med IT-avdelningen i Falköpings kommun
  • ansvara för att effektivisera organisationen
  • vara ansvarig för hantering av personuppgifter enligt dataskyddsförordningen
  • följa utvecklingen inom räddningstjänstområdet och samhällsskyddsområdet samt ta de initiativ och lägga fram de förslag till förbättringar och förändringar som nämnden anser påkallade
  • följa aktuella plan- och byggfrågor och till vederbörande myndighet framföra sina synpunkter, samt avge yttrande över översiktsplaner
  • avge yttranden i övriga ärenden som remitteras till nämnden
  • lämna förslag till kommunfullmäktige på taxor och kommunala föreskrifter inom sitt verksamhetsområde
  • samråda med medlemskommunerna och kommunala nämnder i kommunerna samt med andra myndigheter och enskilda organisationer
  • i övrigt handlägga av kommunfullmäktige överlämnade ärenden samt verka för samarbete med övriga kommunala organ.

Talerätt

5.

Nämnden får själv eller genom ombud föra talan i alla mål och ärenden som rör nämndens verksamhetsområde och som inte samtidigt berör annan nämnd.

Samråd och rapporteringsskyldighet

6.

Enligt 9 kap. 26 § kommunallagen ska budget för nämnden upprättas av Falköpings kommun efter samråd med Götenes, Skaras och Tidaholms kommuner.

Nämnden ska vidare samråda med kommunstyrelserna i Falköping, Götene, Skara och Tidaholm innan nämnden fattar beslut om, eller, där beslut ska fattas av endera eller samtliga samverkande kommuners fullmäktige och där nämnden framlägger förslag avseende

  • avtal av större vikt, principiella frågor eller frågor om större investeringar
  • förändringar eller tillägg till handlingsprogrammet för räddningstjänst
  • avgifter för brandsyn, sotning och kontroll av brandskyddet

Nämnden ska rapportera sin verksamhet till kommunerna enligt det tecknade samverkansavtalet eller enligt särskild överenskommelse. Rapportering kan exempelvis ske till kommunfullmäktige, kommunstyrelse eller ledningsgrupp.

Kommunstyrelsen, kommunalråd respektive oppositionsråd ska i möjligaste mån från nämnden erhålla den information och det underlag de behöver i sin verksamhet. Rätten till information och underlag omfattar inte uppgift för vilken sekretess råder.

Sammansättning

7.

Nämnden består av tolv ledamöter och tolv ersättare. Tre ledamöter och tre ersättare väljs av respektive medlemskommun.

Falköpings kommun ska välja en ordförande. Falköping ska också välja en förste vice ordförande, en andre vice ordförande och en tredje vice ordförande efter nominering av medlemskommunerna.

Ordföranden utses för en tid om fyra år räknat från den 1 januari året efter det att allmänna val till kommunfullmäktige hållits. Vice ordförande, andre vice ordförande och tredje vice ordföranden utses vid samma tillfälle för hela mandatperioden enligt följande rullande schema:

År 1: Götene förste vice ordförande, Skara andre vice ordförande, Tidaholm tredje vice ordförande

År 2: Skara förste vice ordförande, Tidaholm andre vice ordförande, Götene tredje vice ordförande.

År 3: Tidaholm förste vice ordförande, Götene andre vice ordförande, Skara tredje vice ordförande

Kommande mandatperioder väljs vice ordförandena det första året från den kommun som enligt samma ordningsföljd som ovan står i tur.

År 2019 räknas som år 3 enligt ovan.

Samtliga ordföranden utgör nämndens presidium och beredning inför nämndens sammanträden.

Presidiet

8.

Presidiet ansvarar för beredning av ärenden och sammanträden. Den ansvarar också för rapportering till kommunerna avseende planering och uppföljning av verksamheten enligt samverkansavtal eller särskild överenskommelse.

Ersättarnas tjänstgöring

9.

Om en ledamot är förhindrad att inställa sig till ett sammanträde eller att vidare delta i ett sammanträde ska en ersättare från den kommun, som valt ledamoten, tjänstgöra i ledamotens ställe.

Om ersättarna inte valts proportionellt ska de tjänstgöra enligt den av respektive fullmäktige bestämda ordningen.

En ledamot som inställer sig under ett pågående sammanträde har rätt att tjänstgöra även om en ersättare har trätt in i ledamotens ställe.

En ersättare som har börjat tjänstgöra har företräde oberoende av turordningen. En ersättare från samma kommun och parti som den frånvarande ledamoten har dock rätt att träda in i stället för en ersättare från ett annat parti.

En ledamot eller ersättare som avbrutit sin tjänstgöring på grund av jäv får åter tjänstgöra sedan ärendet har handlagts.

En ledamot som avbrutit tjänstgöringen på grund av annat hinder än jäv får åter tjänstgöra om ersättare från annat parti har trätt in.

Ersättarna har rätt att närvara och yttra sig på sammanträde även när de inte tjänstgör, och har rätt att få sin mening antecknad till protokollet.

Inkallande av ersättare

10.

En ledamot som är hindrad att delta i ett sammanträde eller i en del av ett sammanträde, ska snarast självmant kontakta den ersättare som står i tur och anmäla bytet till sekreteraren.

Ersättare för ordföranden

11.

Om varken ordföranden eller någon av vice ordförandena kan delta i ett helt sammanträde eller i en del av ett sammanträde fullgör den av övriga kommuners representant i nämndens beredning som till åldern är den äldste ledamoten ordförandens uppgifter.

Om ordföranden på grund av sjukdom eller av annat skäl är hindrad att fullgöra uppdraget för en längre tid, får nämnden utse en annan ledamot att vara ersättare för ordföranden. Ledamoten utses ur Falköpings grupp av ledamöter. Ersättaren fullgör ordförandens samtliga uppgifter.

Ordföranden

12.

Det åligger ordföranden att

  1. leda nämndens arbete och sammanträden,
  2. kalla till sammanträde i enlighet med lag och reglemente,
  3. inför sammanträdena se till att ärendena som ska behandlas i nämnden vid behov är beredda,
  4. se till att färdigberedda ärenden snarast behandlas i nämnden,
  5. bevaka att nämndens beslut verkställs.

Sammanträden

13.

Nämnden sammanträder på dag, tid och plats som nämnden bestämmer.

Sammanträdena bör så långt det är lämpligt alternera mellan kommunerna och, där så är lämpligt, förläggas till respektive kommuns brandstation.

Om särskilda skäl föreligger får ordföranden efter samråd med förste vice ordföranden ställa in ett sammanträde eller ändra dagen eller tiden för sammanträdet.

Sammanträde på distans

14.

Nämnden får, om särskilda skäl föreligger, sammanträda med ledamöter närvarande på distans. Sådant sammanträde får endast äga rum om ljud- och bildöverföring sker i realtid och på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra på lika villkor. Lokalen ska vara så beskaffad att inte obehöriga kan ta del av sammanträdeshandlingar, bild eller ljud.

Ledamot som önskar delta på distans ska senast 7 dagar i förväg anmäla detta till nämndens kansli. Ordföranden avgör om närvaro får ske på distans.

Nämnden får bestämma vad som närmare ska gälla om deltagande på distans i nämnden.

Närvarorätt

15.

Vid nämndens sammanträde får sekreteraren och räddningschefen och förvaltningschefen närvara med rätt att delta i överläggningar, i den mån nämnden inte beslutar annat.

Kommunstyrelsens ordförande i Falköping, Götene, Skara och Tidaholm har rätt att närvara vid nämndens sammanträden och delta i överläggningar, men inte i besluten.

Övriga närvarande ska nämnden besluta om.

Kallelse

16.

Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträdena.

Kallelsen ska vara skriftlig och innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet.

Kallelsen ska i första hand ske elektroniskt till varje ledamot och ersättare samt annan förtroendevald som får närvara vid sammanträdet senast fem dagar före sammanträdesdagen.

Kallelse ska åtföljas av föredragningslista. Ordföranden bestämmer i vilken utsträckning handlingar som tillhör ett ärende på föredragningslistan ska bifogas kallelsen.

I undantagsfall får kallelse ske på annat sätt.

När varken ordföranden eller någon av vice ordförandena kan kalla till sammanträde, ska den ledamot som till åldern är den äldste ledamoten göra detta.

Justering och anslag av protokoll

17.

Protokollet ska justeras av ordföranden och en ledamot.

Nämnden kan besluta att en paragraf i protokollet ska justeras omedelbart. Paragrafen bör redovisas skriftligt innan nämnden justerar den.

Nämnden har ansvar för att kontrollera när nämndens protokoll har anslagits på de officiella anslagstavlorna hos samtliga kommuner i enlighet med 9 kap. 32 § kommunallagen.

Reservation

18.

Om en ledamot har reserverat sig mot ett beslut och ledamoten vill motivera reservationen ska ledamoten göra det skriftligt. Motiveringen bör lämnas senast dagen efter sammanträdet, dock senast före den tidpunkt som har fastslagits för justeringen av protokollet. Vid omedelbar justering ska motiveringen lämnas omedelbart.

Delgivning

19.

Delgivning med nämnden sker med ordföranden eller anställd som nämnden bestämmer.

Undertecknande av handlingar

20.

Avtal, andra handlingar och skrivelser som beslutas av nämnden ska undertecknas av ordföranden eller, vid förfall för denne, av vice ordföranden och kontrasigneras av förvaltningschef eller anställd som nämnden bestämmer.

I övrigt bestämmer nämnden vem som ska underteckna handlingar.

Kommunstyrelsens hörande

21.

En ledamot i nämnden får begära att kommunstyrelserna i kommunerna ska höras i ett ärende som är av principiell betydelse eller av större vikt.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 19 nov kl 08.00