Filip Mård är en av de uttagna cykelcrosscyklisterna från Katedralskolan - Foto Stefan Ek

Filip Mård är en av de uttagna cykelcrosscyklisterna från Katedralskolan - Foto Stefan Ek

< >


Katedralskolans framgångar fortsätter

Elever från Katedralskolan visar återigen framfötterna. I helgen 29-30 januari körs cykelcross-VM i Fayetteville Arkansas, USA. Endast tre åkare är uttagna från Sverige och alla tre går just nu på Katedralskolan.

- Riktigt kul att våra duktiga och målfokuserade elever visar framfötterna och kvalificerar sig till VM även i denna disciplin. De sätter också Katedralskolan på kartan liksom, även internationellt, säger tränare och lärare Lars Wahlqvist på Katedralskolan.

Filip Mård, Alma Johansson och Paul Greijus är just nu i USA och förbereder sig inför helgens VM-lopp. Alla tre har visat framfötterna hela säsongen och kört flera tävlingar ute i Europa. Filip kör U23 klassen och Alma i damjunior på lördagen och Paul kör sin tävling i juniorklassen under söndagen.

- Jag har känt av lite jetlag de senaste dagarna men förhoppningsvis kommer jag vara helt återställd när det väl gäller, Det känns spännande att får köra VM och jag ser verkligen framemot att få tävla. säger Filip Mård.

Cykeleleverna på Katedralskolan kombinerar till vardags sina studier på olika program på skolan samtidigt som de gör sin cykelsatsning.

- Vi har en god kontakt med tränarna på skolan och våra lärare har en stor förståelse för vad vi gör. Vi får alltid veta vilka uppgifter som göras när vi inte är på plats. Det gör att vi kan sköta våra studier och samtidigt fokusera på tävlingar och träningar som är på gång. säger Filip.

Cykelcross är en disciplin som är mycket stor i Europa och USA och som är på stark frammarsch även i Sverige. Det är en tävlingsform där cyklisterna kör på utmanade men varierade underlag. Gräs, grus, sand, stig och asfalt är alla vanliga underlag. Tävlingarna genomförs på varvbanor där varvtiden är mellan fem och tio minuter. Det är gemensam start och banorna innehåller moment där man måste springa med cykeln. Säsongen för cykelcross i Sverige pågår under tidig höst in mot vintern.

- Det känns så kul att jobba som lärare på Katedralskolan, när vi kan erbjuda en kombinerad utbildning med ungdomarnas idrottssatsning, avslutar Lars Wahlqvist. 

Cykelcross-VM går att se på internationella cykelförbundets UCI:s youtubekanal.

Lördag 18.00 - Damjunior
Lördag 20.00 - U23
Söndag 18.00 - Herrjunior

www.cyclocrossfayettevillear2022.com/ Länk till annan webbplats.

*** Uppdatering 31 februari: Eleverna gjorde fina VM-resultat i helgen, bäst lyckades Alma Johansson med en fin niondeplats i damernas juniorklassen.

Paul Greijus körde in på 23:e plats i juniorklassen och förstaårssenioren Filip Mård körde in på en 30e plats i U23-klassen.


Denna sida uppdaterades