< >


Skaramissalet firas med högtidshelg i Skara

Under helgen den 29-30 januari firas Skarasmissalet på många sätt genom livestreamade evenemang och bokens tillfälliga återkomst till sin första hemvist i Skara domkyrka. Det blir en högtidshelg med boken, musiken och 1100-talet i fokus.

Skaramissalet är boken som har överlevt det mesta: Den förödande katastrof som digerdöden utgjorde på medeltiden, övergången från katolicismen under reformationen, det danska härjningståget 1612 och den stora stadsbranden 1719. Den vackra handskriften från domkyrkans invigning år 1150 finns fortfarande kvar i Skara, om än något fragmenterad och uppdelad i två delar. Nu ska missalet för en helg återföras till sin första hemvist, domkyrkan. I samband med det uppmärksammas missalet ur många olika perspektiv genom seminarier, kalligrafi, teater, musik och en mässa under ledning av biskop Åke.

Kulturchef Åsa Veghed gläder sig åt det roliga samarbetet inför Missalethelgen som planerats under lång tid.

- Jag är så nöjd med att vi fått till en sådan här högtidshelg med 1100-talet i fokus. Det handlar om när Skara blev Skara utifrån ett kulturellt perspektiv med boken och musiken i fokus. Det är fantastiskt kunnigt folk som kommer hit med sin forskning. En helg för vuxna men också för barn. Bokäventyret håller öppet med extra workshops i skrifthistoria, säger Åsa.

Idén till missalethelgen föddes efter en mässa i den gamla kyrkogrunden på Kata Gård i Varnhem för några år sedan, den första som hållits där på 900 år. Då kom tanken att även levandegöra Skaras fantastiska bokskatt Skaramissalet och för en dag återföra den till Skara domkyrka.

- Skaramissalet bärs in i sin helhet till den plats där den var i tjänst. Nu blir det också hela denna fantastiska helg med så många olika perspektiv på Skaramissalet, säger biskop Åke.

Missalet består idag av två delar och är vanligtvis utställt i två montrar, den ena i medeltidsutställningen på Västergötlands museum, den andra i gamla biblioteket. Där har Bokäventyret byggts upp kring handskriften som utgör en naturlig utgångspunkt i Skaras långa bokhistoria, men också förtjänar att lyftas fram så att nya generationer kan ta del av detta unika kulturarv. Många av de små besökarna på Bokäventyret säger också att den 850 år gamla boken är något av det absolut bästa på hela utställningen. Under missalethelgen får nu barnen bland annat prova på hur det är att skriva kalligrafi med gåspenna.

Livestreaming av evenemangen

Sedan det digra programmet planerades och publicerades har pandemin tagit ny fart och de stora besöksskaror man hoppades på lär inte kunna infrias. Hela programmet förutom en tidigare planerad högtidslunch kommer att genomföras, men anpassas till rådande restriktioner. Istället för lunch kommer en food truck med medeltidsinspirerad viltmat att stå vid kyrkan efter gudstjänsten på söndagen, så att alla hungriga har möjlighet att äta utomhus i friska luften. Skara Skolscens elever kommer att skapa liv och 1100-talsstämning runt kyrkan efter mässan och det blir också en stadsvandring med Bokens väktare.

Alla föredrag livestreamas, likaså konserten med gruppen Ars Veritas på lördagen och mässan i domkyrkan på söndagen med biskop Åke, då även Ars Veritas medverkar med sång. På alla programpunkter råder ett starkt begränsat antal fysiska deltagare, men digitalt kan förstås alla som vill ansluta.

En av föreläsarna under helgen är den rikskände musikprofessorn Mattias Lundberg, Uppsala universitet. Det blir också föredrag som handlar om Skara stifts uppkomst, medeltida böcker och förstås om Skaramissalet självt.

- Det är en fantastisk bredd på föredragen och det känns som "once in a lifetime" att få så många perspektiv på missalet på en gång, säger Brita Planck, projektutvecklare på Västergötlands museum.

Med livesändningarna hoppas arrangörerna kunna uppnå sitt mål att nå ut till en stor publik och få fira Skaras stolthet Skaramissalet som sig bör. Arrangemanget genomförs av aktörer som alla är verksamma inom ett stenkast från missalets vanliga hemvist vilket säger något om den kulturhub som har vuxit fram och Skaras styrka som kulturstad.

Arrangörer för Missalethelgen är Västergötlands museum, Veterinärhistoriska museet, Skara kommun, Svenska kyrkan (Skara pastorat och Skara stift), Skara stiftshistoriska sällskap, Studiefrämjandet och Skara Skolscen.

Se hela programmet

Missalethelgen Länk till annan webbplats.

Aktörerna under Missalethelgen

Denna sida uppdaterades