< >

Bockaskedeåsen – Toran

Om du vill komma snabbt in i idyllens kärna ska du bege dig till Bockaskedeåsen. I maj när körsbärsträden står vita är det som att kliva in i sagans Nangiala. Snart tar gullvivorna vid och sedan slår nyponbuskarna ut, nästan som om de vore utplacerade för att skapa maximal paradiskänsla.

Från den 35 meter höga Bockaskedeåsen får man både en lummig omfamning och en vidsträckt utsikt. Genom kronorna av ek, oxel och hassel syns Billingen på ena sidan och Valle på den andra. Billingebranterna man ser hör också till naturreservatet, fast de är betydligt mer svårvandrade. Där döljer sig gammelskogens personligheter som blackticka, lunglav och platt fjädermossa. Det är Toran, den del av reservatet som ligger öster om vägen, och som passar de äventyrliga besökarna. Närmast vägen breder fina naturbetesmarker ut sig även här, men stigarna är otydliga och man kan känna sig som om man har kommit vilse i någons hage.

Den som bara vill ha det enkelt och vackert kan hålla sig väster om vägen, där bina surrar kring backtimjan och brudbröd. Lutningen upp och ner för Bockaskedeåsen kan vara lite utmanande för gamla ben, och lederna är inte så väl utritade på kartan, men de finns där om man bara följer stigen från parkeringen.

Denna sida uppdaterades