Klostersjön
< >

Varnhems kloster och Kata gård

Ett av kommunens mest självklara turistmål är Varnhems klosterkyrka från 1100-talet. Från kyrkan kan du vandra vidare i klosterruinerna och upp till Kata gård. Rakt under fötterna ligger nu plötsligt en ännu äldre kyrka och en vikingakvinna som styrde här när kristendomen nyss hade nått landet.

Gamla valvbågar, pelare och murar är täckta med murreva, hängande kärleksört och guldlocksmossa. Ruinerna av cisterciensermunkarnas alla rum är som en labyrint med stor kurragömmapotential. Här kan man följa vattenkanalerna där källvatten leddes in i köket och tvättrummet (där munkarna rakade sina hjässor). Med hjälp av skyltarna kan man se framför sig hur de satt i sin stenmatsal med fem meter i tak, och åt vegetarisk kost under rituell tystnad.

I hörnet av kyrkogården ligger ett enkelt klostermuseum, och i backen ovanför ligger Kata gård som invigdes 2017. Här har tusenåriga kyrkoruiner fått glastak, i nivå med besökarens fötter. Denna kyrka är en av Sveriges äldsta och fanns alltså här före klostret. Man kan också titta ner på skelettet av Kata, en vikingakvinna som styrde över denna storgård på 1000-talet. Platsens historia ligger samlad på ett suggestivt sätt i själva husets uppbyggnad, i skyltar och filmer, sten och ben. Att gå på glas med vikingatiden under sig och sedan titta ut genom panoramafönstren mot klostret, ger en känsla av att kliva mellan tidsdimensioner.

 

Denna sida uppdaterades