Utloppet från Hornborgasjön
< >

Utloppet

Vid Utloppet rinner vattnet från Hornborgasjön vidare ut i Flian. Fågeltornet här är ett av sjöns bästa utkiksplatser, framför allt när isen ligger över sjön. Då samlas massor av fågel i de öppna råkarna här.

När isen lägger sig är Utloppet egentligen enda stället där man ser några fåglar i Hornborgasjön eftersom det strömmande vattnet inte fryser. Sothöns, vigg, salskrake, sångsvan, knölsvan och storskrakar tränger ihop sig och lockar jagande havsörnar. Om våren har man goda chanser att se och höra spelande gråhakedopping.

Det är också här man har störst chans att se eller höra de stora vasshavens arter, som skäggmes och rördrom. Före restaureringen av Hornborgasjön täckte vassen stora delar av sjön, men numera är det framför allt här i nordväst som den finns kvar. Även Härlingstorpskanalens mynning i norr är en bra plats för att höra skäggmesarnas studsande svirrande läte. Dit tar man sig lättast med skridskor om vintern.

Utloppet är betydligt lättare att komma till. En bred grusväg leder fram till fågeltornet och bron över Flian. Där kan man titta ner på dämmet som reglerar sjöns vattenstånd, och ibland försöker fiskar att ta sig upp med halsbrytande hopp. Annars finns det inte särskilt mycket att se här för den som inte gillar fåglar.

Denna sida uppdaterades