En bild på en hand där bokstäverna rinner ut som guld från fingrarna. Några av bokstäverna är vita för att visa att vissa är svåra att se eller läsa, så som det kan vara för personer med dyslexi.
< >

Svårt att läsa?

Biblioteket erbjuder talböcker, böcker med stor stil och på lätt svenska.

Har du lässvårigheter eller funktionshinder som gör det svårt att läsa? Då kan du bli talbokslåntagare och låna talböcker. Talböcker är inlästa böcker som du kan lyssna på.

På internet finns katalogen Legimus där du kan söka efter talböcker för vuxna och barn. Här finns över 100 000 inlästa böcker. Du kan också ladda ner appen Legimus och få talböckerna i mobilen, men först måste du ta kontakt med oss på biblioteket för att skaffa ett Legimus-konto.

Gå till Legimus > Länk till annan webbplats.

Talböcker ges även ut i ett format som heter DAISY. De kan spelas i Daisyspelare eller en CD-spelare med Mp3-funktion. DAISY-böcker finns på biblioteket och kan skickas hem till dig utan kostnad.

På barnavdelningen finns taktila bilderböcker, talträningsböcker, bliss, TAKK, DVD med teckenstöd, teckenspråksböcker och punktskrift. Hör av dig så berättar vi mera.


På biblioteket finns böcker med extra stor stil. De är till för dig som tycker att texten är för liten i vanliga böcker.

Storstilsböcker är helt vanliga böcker bara det att typsnittet är större och texten är extra stor och tydlig.

Den extra stora texten gör att storstilsböckerna blir tjockare än vanliga böcker. Ibland blir en bok uppdelad i två delar för att den inte ska bli för tjock som storstilsbok. De väger ändå inte mycket tack vare papperskvaliteten.

Denna sida uppdaterades