< >

Trandansen

Några åkrar i Hornborgasjöns södra ände har blivit vårens invigningsplats för både människor och tranor. Här genljuder vårskriken från omkring 20 000 långa näbbar, i en orgie av frosseri, flörtande och dans.

När man först kommer till Trandansen väntar man sig kanske en samlad dansuppvisning, men denna balett är mycket oorganiserad och spontan. Någon gör en liten piruett, skuttar en meter upp i luften, breder ut vingarna, plockar upp en kvist, kastar den och lyfter halsen i en himlastormande fanfar. Ibland sprider sig dansen genom flocken och sätter igång en våg. Pampigast är uppvisningen tidigt på morgonen eller framåt skymningen. Mitt på dagen är tranorna mest inriktade på att äta, men även nu spritter de till i några danssteg då och då. Mitt i plockandet av korn från marken kan ett tranpar stanna upp framför varandra, höja halsarna och ropa rakt mot himlen att de hör ihop och att de ska dela ännu en sommar tillsammans.

Ända sedan inlandsisen drog sig tillbaka har tranorna förmodligen rastat här vid Hornborgasjöns grunda stränder, där vattnet fort blir varmt om våren. Men när godset Dagsnäs började lägga ut potatisrester från sin brännvinstillverkning på åkrarna blev platsen ännu mer populär i trankretsar. Numera har Länsstyrelsen tagit över utfodringen, och lägger ut spannmål till de långväga gästerna som har flugit ända från Spanien och Nordafrika.

Denna sida uppdaterades