< >

Smultronställen - hitta ut!

Guiden Hitta ut hjälper dig att finna 26 pärlor och grönskande överraskningar i Skara kommun. Guiden är uppdelad efter naturtyper: Slättlandet, Vallebygden, Hornborgasjön och mossarna. Ladda ner guiden i högerspalten och hitta ut - naturen är öppen året runt! Du kan också hämta foldern på Kontaktcenter i Skaras stadshus.

Karta över smultronställen. Varje plats beskrivs i texten på sidan. Siffran inom parentes refererar till platsen på kartan.

Karta över smultronställen. Siffrorna på kartan hänvisar till beskrivningarna nedan. Klicka på kartan för större bild!

Slättlandet

En liten ö av gammelskog. Här kan man kliva in i trollens skog, bland fallna träd och tjocka mossmattor. Men ganska snart är man ute på andra sidan igen, i produktionsskogen som omringar reservatet på alla sidor.

Läs mer om Björnön


Slingrande hemlig dalgång. I det ganska platta landskapet norr och väster om Skara blir bäckravinerna dolda världar där man kan kliva ner under grönskimrande lövtak och utforska en ganska okänd del av Skaras natur.

Läs mer om Tvetabäcken

Picknick-ekar på urgamla ängar. Brunsbo äng en av Sveriges största slåtterängar av äldre slag som finns kvar, men mycket av blomrikedomen försvunnit. Fortfarande är det i alla fall ett fint område för att möta våren i vitsipps- och gullvivstider.

Läs mer om Brunsbo

En urban savann. Mitt i Skara centrum, bara något kvarter från Domkyrkan, börjar ett grönstråk med gott om gamla träd och blommande örter. En fristad för fladdermöss, fåglar, fjärilar och människor. Här kan man samla en grön bubbla av lugn omkring sig.

Läs mer om naturen i Skara


Urgamla betesmarker och svampeldorado. Ruderna är ett litet men naggande gott ställe för den som vill slå sig ner i en blommande betesmark, spana fjärilar eller leta efter färgsprakande hagmarkssvampar.

Läs mer om Ruderna


Lättvandrade ekhagar. Axvallaborna har tur – deras motionsområde är mycket mer än underlag att åka skidor eller springa på. Här kan man också ströva ut, sätta sig under en ek och bara lukta på blommorna.

Läs mer om Vingängen


Paddla genom bävrarnas djungel. Med kanot längs Flian öppnar sig en dold värld, avskärmad från slättlandet genom hängande lövvalv. Närmare Hornborgasjön kommer man in i en djungel av vass som gör det hela till en riktig expedition.

Läs mer om Flian

Valle

Körsbärsdal med historiska skuggor. De blomstrande hagmarkerna och lövskogen i sluttningen omfamnar vandraren. Det är svårt att förstå hur folk kunde leva i fattigdom här för inte så länge sedan.

Läs mer om Torp


Urgamla fantasikullar vid 49:an. Att vandra över Ökull-Borregårdens böljande gröna kullar är som att gå i en saga. Denna saga handlar om sällsynta svampar, orkidéer, fågelsång och blåsippor, men också om bad och fester.

Läs mer om Ökull

Höjentorp-Drottningkullen är det största av de sex naturreservaten i Valleområdet och här kan man vandra långt genom täta lövvalv och blommande hagmarker. Förbi orkidérika kalkkärr, mörka skogssjöar och genom alsumpskogar där gullpudran lyser om våren.

Blommande stenar med kunglig historia. Om Valles ljuva kullar har ett hjärta så är det nog Höjentorps slottsruin. Här har många kungligheter njutit av det frodiga landskapet och de glittrande sjöarna.

Läs mer om Höjentorp

Tidsresa på glasgolv och genom labyrinter. Ett av kommunens mest självklara turistmål är Varnhems klosterkyrka från 1100-talet. Från kyrkan kan du vandra vidare i klosterruinerna och upp till Kata gård. Rakt under fötterna ligger nu plötsligt en ännu äldre kyrka och en vikingakvinna som styrde här när kristendomen nyss hade nått landet.

Läs mer om Varnhem

Gedigen stenbåt med pampig vy. Om du fortsätter från Varnhem mot Broddetorp märks det att de här bygderna har en lång historia. Vid Amundtorp ligger en skeppssättning, omgiven av flera järnåldersgravar med vidsträckt utsikt.

Läs mer om Amundtorp


Nära till både himlen och lummigheten. Om du vill komma snabbt in i idyllens kärna ska du bege dig till Bockaskedeåsen. I maj när körsbärsträden står vita är det som att kliva in i sagans Nangiala. Snart tar gullvivorna vid och sedan slår nyponbuskarna ut, nästan som om de vore utplacerade för att skapa maximal paradiskänsla.

Läs mer om Bockasekedeåsen

Hisnande stup och hemliga raviner. Jättadalen är verkligen en plats som anstår jättar, med vilda stup och kantiga stenblock som ser ut att ha kastats ut i vredesmod. Vid Öglunda grotta däremot, lönar det sig att inte vara alltför storvuxen.

Läs mer om Jättadalen

Hemlig dörr bakåt i tiden. Hökaberg är lite "off the beaten track", men ett fint utflyktsmål för den som vill få känslan av hur slåtter- och hagmarker kunde se ut för hundra år sedan.

Läs mer om Hökaberg

Svindlande utsikt från Billingekanten. Från Ramlaklev kan man spana in Valle härads härlighet från ovan. Här ser man Hornborgasjön i sydväst och Kinnekulle i nordväst. Klara dagar kan man till och med urskilja Skara domkyrkas torn.

Läs mer om Ramlaklev

En lite för ostörd lustgård. Om försommaren känns Eahagens kulliga blommande hagmarker nästan överdrivet paradisiska. Det är kanske inte så konstigt att naturvårdarna ville stoppa både kor och turister från att störa i lustgården, när området blev naturreservat 1935.

Läs mer om Eahagen


Fridfull plats med mycket att göra. Flämslätt bjuder in till välordnad natur med många aktiviteter att välja på. Här finns en stor badplats, lekplats, naturstig, roddbåtar och kanoter att hyra, grillplatser och stora picknickvänliga gräsmattor. Förutom att ge sig ut på sjön är det också fint att vandra hela varvet runt den.

Läs mer om Flämslätt

Från smattrande krigsövningar till fjärilsfrid. Flera hundra års låtsaskrig och djurbete har gjort Axevalla hed till ett stort blommande fält där blåvingar, bastardsvärmare och många andra fjärilar fladdrar om sommaren.

Läs mer om Axevalla hed

Hornborgasjön

Flygande vandring från lövgrottor till vida vidder. I Ore backar kan både barn, fågelskådare och vanliga picknickare få sitt lystmäte. Stigen följer kammen på en brant ringlande rullstensås, som ger känslan av att flyga fram över landskapet.

Läs mer om Ore backar

Trandansen (21)

Vårfestival med urgammal koreografi. Några åkrar i Hornborgasjöns södra ände har blivit vårens invigningsplats för både människor och tranor. Här genljuder vårskriken från omkring 20 000 långa näbbar, i en orgie av frosseri, flörtande och dans.

Läs mer om Trandansen

Från slyträsk till glittrande fågelsjö. Efter 123 år som igenvuxen sumpmark återuppstod sjön mellan Axvall och Norra Lundby 2015. Nu är Spånnsjön ett naturligt reningsverk och en fin liten fågelsjö där skrattmåsarna skränar om sommaren.

Läs mer om Spånnsjön

Fågelskådarnas favoritställe. Vid Utloppet rinner vattnet från Hornborgasjön vidare ut i Flian. Fågeltornet här är ett av sjöns bästa utkiksplatser, framför allt när isen ligger över sjön. Då samlas massor av fågel i de öppna råkarna här.

Läs mer om Utloppet


Mossarna

Enklaste vägen till ensligheten. Om man snabbt vill komma ut på en riktig högmosse är Blängsmossen det bästa stället. Här behöver man bara gå några minuter längs en stig genom fin gammal skog, och kliva upp i ett fågeltorn. Där väntar mossen i sin väldiga ödslighet.

Läs mer om Blängsmossen

Ingen söndagspromenad. Sydbillingens platå är ett av södra Sveriges största sammanhängande vildmarksområden, och har varit i princip orört sedan mitten av 1800-talet. Här kan man vandra långt genom gammelskog och myrmark, ensam med älgar, tjädrar och hjortron.

Läs mer om Sydbillingen

Stort och svåråtkomligt månlandskap. Rösjö mosse är Skaraborgs största myrområde och här ryms en vidsträckt ödslighet. Mossen är ganska otillgänglig för besökare, men ligger centralt ur fågelperspektiv, bara några kilometer sydväst om Hornborgasjön.

Läs mer om Rösjö mosse

Denna sida uppdaterades