Jesper Liljeblad och Emil Olsson blir tränare på Katedralskolans nya ishockeysatsning

< >


Ishockeyinriktning till Katedralskolan

Intresset för Katedralskolans idrottsinriktning ökar, men inte bara bland eleverna utan också från de lokala idrottsklubbarna. Nu har ett nytt samarbete har inletts mellan Skara IK, Viktoriaskolan och Katedralskolan som gör att ishockey blir en ny renodlad idrottsinriktning i skolans lokala idrottsutbildning – LIU. En ny möjlighet för elever att utöva, träna och utvecklas i sin idrott även på skoltid i Skara men också ett samarbete som gynnar flera parter.

När Skara IK fick nys om Katedralskolans idrottsinriktning såg de en möjlighet i att kunna vidareutveckla sin egen juniorsatsning. Just nu är det många duktiga spelare på väg uppåt födda mellan 2003- och 2007 som klubben ser potential i. Utmaningen är att många spelare väljer att lämna klubben i gymnasieåldern för att de satsar vidare på andra rena ishockeygymnasier. För att kunna skapa ännu bättre förutsättningar för sina satsande ungdomar fick en av juniortränarna Emil Olsson uppdraget att kontakta Katedralskolan.

Vi vill få igång en verksamhet för framtiden där unga vill och kan satsa på sin hockeykarriär även i Skara. Att samarbeta med Katedralskolan och deras LIU-verksamhet är en del i denna satsning. Detta gör att vi nu kan skapa ännu bättre förutsättningar och en röd tråd i både träning och utvecklingen, berättar Emil.

Katedralskolan nappade på ishockeyklubbens förslag om samarbete, något som inte bara gynnar hockeyspelarna utan också skapar en ny naturlig kontakt till Viktoriaskolan. Eftersom både Emil och hans tränarkollega Jesper Liljeblad jobbar som idrottslärare på Viktoriaskolan blir det också en ingång till högstadieeleverna. Båda högstadielärarna blir nu också tränare i ishockeyn på Katedralskolan samtidigt som Viktoriaskolan hjälper till att frigöra tid för lärarna för att det ska bli genomförbart.

Vi tycker att det är jätteroligt att det finns både intresse från ungdomarna men också att klubbar kontaktar oss direkt. När föreningar kommer med ett sådan här förslag och vi kan lösa det rent logistiskt med personal kan vi ta in fler inriktningar, säger Petra Björk samordningsrektor på Katedralskolan.

Idrott + Katedralskolan = sant

Katedralskolan satsar på kombinationen idrott och studier. Även om LIU är en ny inriktning på skolan sedan ett år tillbaka, så är det redan nu nio olika sporter igång med allt från ridning, orientering till fotboll och handboll. Men cykel har funnit länge och är fortfarande Sveriges enda cykelgymnasium med riksintag.

Drömmen hade såklart varit att få ett helt renodlat ishockeygymnasium på Katedralskolan, men vi är glada att vi får börja med LIU och se vad det kan ge för våra ungdomar, säger Emil Olsson.

Än så länge har endast handboll och fotboll varit renodlade idrottsinriktningar, just för att intresset för dessa idrotter varit stort från eleverna. Men en annan orsak är också att Katedralskolan redan har lärare som på fritiden är tränare i sporterna och som har varit drivande i att starta upp LIU på Katedralskolan.

I höst blir det förutom ishockey får också innebandy en egen inriktning något som är klart sedan tidigare.

Kombinera idrott med studier - ett vinnande koncept

Lokal idrottsutbildning - LIU går under ramen av det individuella valet där eleverna får fördjupa sig både praktiskt och teoretiskt i sin favoritidrott, vid två tillfällen i veckan. De får också en större kunskap i träningslära som kan skapa bättre förutsättningar i sitt idrottande och en god livsstil.

Det är kul att intresset ökar för vår LIU-satsning. Det finns många fördelar med att kombinera idrott med studier, du kan utvecklas i din idrott och så presterar man många gånger bättre i skolan när man fått rört på sig. Men sen är det bra att veta att man inte behöver vara elitsatsande elev för att läsa på LIU, säger Fredrik Bäck, idrottslärare och initiativtagare till LIU på Katedralskolan.

Elever som utövar andra idrotter än de rena inriktningarna läser LIU i ett kombinerat stöd från skolan och med egen tränare från sin förening. Alla som vill och är knuten till en förening kan söka till LIU. Vill elever som redan går, eller kommer börja på Katedralskolan i höst, att läsa LIU, kommer de att kunna söka eller byta dit vid terminsstart.

Kontakt

Ola Wannberg LIU-ansvarig på Katedralskolan
Telefon 0511-323 52
Mobil 070-218 49 12

Emil Olsson Skara IK
0733-468498

Denna sida uppdaterades