Klicka på kartan för högre upplösning

< >

Grönskande överraskningar

Skara är en grön och lummig oas med många ståtliga träd, inte minst i Botan. Gröna överraskningar hittar du också på andra platser. Upplev sagolikt vackra Valle när körsbärsträden blommar. Här finns sex naturreservat med varierande flora och fauna. Vid Remningstorp hittar du ett fint arboretum invälvt i skogen.

Start och mål vid Skara Stadshus.
Promenaden tar cirka 45-60 minuter.

1. Krabbelund

Så heter lunden med hästkastanjer, öster om domkyrkan. Den anrika skolkören MV (Musikens vänner) börjar och slutar sina sångkvällar här i maj, efter att ha sjungit i Botan och sprungit runt Viktoriasjöarna.

2. Botan

På informationstavlan vid entrén till parken kan du läsa om Botans tillkomst. Idag finns 350 träd, en rhododendron- och azalealund och en örtagård i parken, som Linné-lärjungen Peter Hernqvist grundade.

Bland parkens många träd lever nu bland annat en rad fladdermusarter. Här växer nationalträdet ornäsbjörk som alla kommuner fick som gåva under Linnéåret, och två vänskapsträd (kärrekar) som kommunen har fått av vänorten Zeven i Tyskland.

Den över hundraåriga idegranen växer bredvid katsuraträden som har hjärtlika blad och doftar pepparkaka om hösten. I örtagården kan du se hur de gamla medicinalväxterna har använts genom århundraden. Den öppna "studentvallen" inramas lämpligt nog av björkar, bland annat himalayabjörk, kamtjatkabjörk och körsbärsbjörk.

3. Domprosteparken

Här växer tre annorlunda träd: korkalm, japansk magnolia och rödek. Korkalmen har en mycket karaktäristisk bark. Mangolian ingår i ett släkte som omfattar runt 120 olika arter. Magnolior fanns redan på dinosauriernas tid och pollinerades av skalbaggar, eftersom det då inte fanns några bin. Rödeken får en vacker sprakande färg. Den har lite mer spetsiga och flikiga blad än den vanliga skogseken.

4. Stadsträdgården

Här hittar du gulbrokig rödask och kinesisk sekvoja. Det sällsynta trädet har mycket speciella fläckliga blad som skiftar i gult och grönt. Missa inte att besöka den lummiga Fornbyn och ta en paus under den stora eken.

5. Biblioteksparken

I denna skuggiga miljö växer fylldblommig hästkastanj och rödblommig hästkastanj. Träden planterades en gång som en hyllning till en framstående reumatikerforskare och dennes medarbetare.

Vandringen är ett sammandrag ur skriften "Parkguide" av Emelie Karlsson Landén. I guiden finns mer information och ett längre vandringsförslag. Du hittar parkguiden som länk i högerspalten eller som folder i Stadshusets Kontaktcenter. (20,-). 

 

Denna sida uppdaterades