< >

Temavandringar i Skara

"Tack för skönheten"

I juni 2016 blev Skara utsedd till Skaraborgs vackraste stad av arkitekturskribenten Mark Isitt. "Andlöst vackert" och "tack för skönheten" är några av hans omdömen som bland annat syftar på stadens arkitektur och domkyrkan. Han tycker att stråket från stationen ända till Västergötlands museum borde vara världsarv.

"I Skara är det förflutna ständigt närvarande"

Staden där sekler och vägar möts. Detta påminner oss om den tusenåriga utveckling som gett oss den stad vi har idag och som vi kan vara mycket stolta över. Vandringar i staden och dess historia är väl värd att ta del av - flera gånger om.
- Barbro Olofsson, bitr. ålderman i Skara Gille

Vandra i Skaraborgs vackraste stad

Temavandringarna erbjuder olika stråk som knyter an till utmärkelsen "Skaraborgs vackraste stad" och till Skaras vision och budskap till besökare: Grönskande överraskningar, hisnande historia och storslaget i det lilla (konst, skulptur, arkitektur och sten) samt personer som gjort avtryck i Skaras historia Tusen år har gjort oss kloka och nyfikna på framtiden!  

På undersidorna hittar du förslag på nio vandringar. Du kan också skriva ut broschyren, eller köpa den i Skara Stadshus.

Välkommen att utforska Skara! 

Broschyr för utskrift Pdf, 5.9 MB.

Besök fem parker med olika karaktär i Skara. Staden är en grön och lummig oas med många ståtliga träd, inte minst i Botan. 

Start och mål vid Skara Stadshus.
Promenaden tar cirka 45-60 minuter. 

Grönskande överraskningar

På tusen år hinner mycket hända. Medeltiden är alltid närvarande i stadsmiljön, men här finns spår från de flesta epoker.

Vandringen har start och mål vid Skara Stadshus. Promenaden tar cirka 1-1,5 timme.

Hisnande historia

Utefter Skaraborgsgatan finns ett pärlband av offentliga konstverk på öppna platser och husfasader. Följ med på en intressant tur och beskåda dessa olika skulpturer.

Det här stråket startar vid Skara Stadshus och tar 30-40 minuter.

Storslaget i det lilla - del 1: Konst och skulptur

I hjärtat av Skara hittar du ett stråk som tar dig på en resa tillbaks i tiden - till Medeltiden. Följ med på en spännande tur runt vårt medeltida gatunät och känn historiens vingslag.

Vandringen startar och slutar vid Skara Stadshus, och tar cirka en timme.

Storslaget i det lilla - del 2: Konst och skulptur

I Skara har varje generation fått göra avtryck i stadsbilden - under tusen år. 2016 utsågs Skara till Skaraborgs vackraste stad av arkitekturskribenten Mark Isitt. I sin motivering talade han bland annat om Skara som en plantskola för arkitekter och att han i Skara kände sig välkomnad och omfamnad. Stråket mellan stationshuset och Västergötlands museum beskrev han som snudd på världsarv. Ta en tur längst arkitekturstråket och njut av atmosfären och våra vackra byggnader.

Start vid stationshuet och mål vid Västergötlands museum. Promenaden tar 45 minuter (inklusive sträckan tillbaka till stationen)

Storslaget i det lilla - del 3: Arkitektur

I Skara har varje generation fått göra avtryck i stadsbilden - under tusen år!

Här finns allt från hitforslade megaliter till gotiska mästerverk och nyskapande cementdetaljer. Våra platåberg har varit en inspirationskälla, förutsättning och resurs för invånarna sedan urminnes tider. Men här finner du även inslag av sten från andra delar av landet som nu utgör självklara inslag i gatubilden.

Start och mål vid Skara Stadshus.
Tidsåtgång 45 minuter (inklusive promenaden tillbaka frånFornbyn)

STEN - från megalit till cement

Hohoo!

Hjälp Birger Uggla att lösa 10 klurigheter och lär dig mer om Skaras fantastiska kulturskatter. Vid varje plats finns en skylt med en QR-kod som leder dig till en fråga. Om du hellre vill vara analog finns en barnfolder med frågor på Bokäventyret eller biblioteket. Alla barn som svarat rätt på alla 10 frågor kan hämta en liten gåva på Bokäventyret eller på Skara bibliotek (gäller barn upp till 10 år och under Bokäventyrets och bibliotekets öppettider).

Birger Ugglas kulturvandring är anpassad för barn i åldrarna 5-10 år. Men även vuxna kan hitta intressant information om varje plats. I nuläget finns den digitala versionen på svenska, engelska, somaliska och arabiska.

bokaventyret.se Länk till annan webbplats.

Kulturvandringen är ett samarbete mellan Skara kommun, Skara pastorat, Skara Gille, Skara Skolscen, Veterinärmuseet och Västergötlands museum.

Generation efter generation har bidragit till kulturen och atmosfären i Skara. På Krönikebrunnen avbildas flera personer som haft betydelse för Skaras historia och utveckling. Men det finns fler spår i staden som visar vad personer betytt. Här presentaras ett urval av personer som gjort avtryck.

Start och mål vid Skara stadshus. Promenaden tar 45-60 minuter.

Tusen år har gjort oss kloka

Vi har tusen års histora, och tusen möjligheter framåt!

Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara Vision 2025 sätter vi ord på våra tankar om framtiden och beskriver vår vision om det goda livet för skaraborna. Så här vill vi att Skara ska vara år 2025.

Och nyfikna på framtiden

Denna sida uppdaterades