Klicka på kartan för högre upplösning

< >

Storslaget i det lilla
Del 2: Konst och skulptur

I hjärtat av Skara hittar du ett stråk som tar dig på en resa tillbaks i tiden - till Medeltiden. Följ med på en spännande tur runt vårt medeltida gatunät och känn historiens vingslag.

Vandringen startar och slutar vid Skara Stadshus, och tar cirka en timme.

1. Krönikebrunnen

Nils Sjögren (1939). På den mäktiga Krönikebrunnen har Nils Sjögren skapat en bildberättelse i reliefer över stadens historia. Berättelsen löper i tre parallella band. Många betydande personer framträder, som biskop Brynolf Algotsson, kung Magnus Eriksson, Heliga Birgitta, språkforskaren Sven Hof som grundade läroverkets naturaliesamling, skalden Johan Henrik Kellgren, veterinärmedicinens grundare Peter Hernquist och inte minst skalden Gunnar Wennerberg.

Brunnskaret av brons är format som en jätteurna och den fyrkantiga bassängen är av marumsgranit. Konstverket bekostades med pengar från Wicanderska fonden, Skaraborgs läns sparbank och "Föreningen för åstadkommande av ett monument i Skara". Protoypen till Krönikrbrunnen finns nu att beskåda i minder skala i kontaktcentret i Skara stadshus. Modellen skänktes till Skara kommun till invigningen av stadshuset 2019 av Magnus Holmberg och Joakim Boman.

2. Skara domkyrka

Glasmosaiker

Bo Beskow 1945-1976. Beskows glasmosaiker i domkyrkan är enastående och världsunika. De tillkom under en period av 21 år och blev Beskows livsverk. Mosaikerna visar bibelns budskap. Gamla testamentet på norra sidan läses uppifrån och ner. Nya testamentet på södra sidan läses nedifrån och upp. I öster ser vi nya himlar och en ny jord.

Brynolfs ljus

Michel Östlund (2014). Östlunds glaskonstverk Brynolfs ljus är uppsatt i norra koret, där också Brynolfsaltaret finns.

Medeltida reliefer

Skaramästaren (1100-tal). Relieferna visar oliak scener, som tex Adam och Evas utdrivande ur paradiset och Gregorius inspiration.

Ljud kan också vara konst - fyra gånger om dagen ljuder klockspelet från norra tornet.

3. Skara medeltida stad

Martin Hansson (2016). Konstnären och skulptören Martin Hansson har gjort bronsskulpturen över det medeltida Skara. Syftet med skulpturen är att markera Skaras historia och lyfta fram att det medeltida gatunätet är väldigt likt dagens gatunät. Förlagan för bronsskulpturen är den stadsmodell över Skara från 1300-talet som finns på Västergötlands museum.


Konstnären Martin Hansson i Husaby har konstverk placerade över hela länet. I Skara har han bland annat gjort korparna vid trappan i nya biblioteket och bysten av Peter Hernqvist vid Veterinärmuseet. Källa: "Tio års väntan på bronsskulptur" Skaraborgs Läns Tidning, 7/5-2015.

4. Bokmodulen

Bokmodulen (2021) föreställer några av Skaras bokrariteter. Den är ihålig så är du vig som ett barn kan du titta in i bokens historia.

5. Peter Hernqvist

Peter Hernqvist-Veterinärmedicinens grundare, hedras genom en byst gjord av konstnären Martin Hansson (2008). Bysten är placerad framför Veterinärhistoriska museet och på andra sidan huset finns också en minnessten som uppfördes 1908.

Peter Hernquist föddes 8 maj 1726 i Härlunda socken, Västergötland, och gick bort den 18 december 1808 i Skara.

Ta gärna en kort avstickare till Ateljé AK Medin till vänster på Peter Hernqvistgatan.

6. Kungsstenen

Stenen restes till minne av nyinvigningen av Varnhems klosterkyrka. På stenen finns namnteckningar av Gustav V och Carl XVI Gustav
samt några prinsessor.

7. Agnes de Frumerie med flera

Agnes de Frumeries livsverk finns samlat på Västergötlands museum. Skulpturer, keramik, glaskonst, målningar, teckningar och inventarier. Här finns sammanlagt ett 1000-tal objekt, testamenterade 1931 av Agnes och Gustaf de Frumerie. Dessutom finns ett 50-tal mindre dramatiska verk samt en mängd brev, fotografier, biografiska texter och artiklar i olika ämnen. En mindre utställning om Agnes de Frumerie och hennes pionjärarbete på glaskonstens område visas permanent på Västergötlands museum. Under sommaren 2016 visas Erik Johanssons fantastiska fotokonst i utställningen "Imagine".

Labyrint

Marie Beckman(1994). Utanför entrén ser du konstverket Labyrint av Marie Beckman. Labyrinten som är gjord av stengodsplattormed symboler i relief. Här kan du bland annat känna igen mönstret från bronssköldarna inne i museet. Labyrinten fungerar både som bänk och lekskulptur. Ur cylinderns mitt porlar en vattenstråle. 

Ylva och Ulf

Lenny Clarhäll (2003). När Lenny Clarhäll ställde ut på museet blev vargarna mycket uppskattatade och efter utställningen donerades de till museet via Ahlsons fond, museets donationsfond för konst. Vargarna har sitt ursprung i den nordiska mytologin och konstnären som länge intresserat sig för mystiska djur menar att vargen aldrig släpper greppet om människors tankar. Ulv är det ursprungliga namnet på varg, därav personnamnen Ulf och Eva.

Den odlade jorden

Jalmar Lindgren (1976). Missa inte Skaras verkliga doldis, skulpturen Den odlade jorden. Denna lilla skulpturgrupp belyser Skaras roll som centrum för jordbruket. Mannen, kvinnan med barnet på sin axel och hästen är ett äreminne över generationers arbete med jorden. Skulpturen står i parken norr om museibyggnaden.

På vägen dit passerar du både hällkistor och 1600-talskors.

8. Det skrivna och tryckta ordet

Lenny Clarhäll (1985). En bildberättelse på sju hängande pannåer inne på nya biblioteket. Skriftens historia i Skara avbildas från de första runorna fram till den digitala revolutionen.

På väg mot nästa stopp hittar du Bladhska galleriet där det ofta hålls konstutställningar.

9. Skaradjäknar och Skarahistoria

Skaradjäkne med sånglärka

Wanja "Nones" Håkansson (1988). Statyn Skaradjäknen med sånglärka är en symbol för Skaras långa skolhistoria och Musikens vänner som i över hundra års tid sjungit i Krabbelund och Botan.

Bilder ur Skaras historia

Wanja "Nones" Håkansson (2002). På Skaraterassen visas Bilder ur Skaras historia: domkyrkans byggnads- och skolhistoria, studentsång och bibliotekets betydelse.


Denna sida uppdaterades