< >


Skräpplockarevent i Skara - häng på du också!

Tillsammans är vi en rörelse som tröttnat på skräpet och tar saken i egna händer – bokstavligen! Lördag 18 september deltar hela Sverige, från norr till söder, gammal som ung, och vi kommer att plocka allt skräp vi ser. Delta i MEGA+ skräpplockarevent. Häng på du också!

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day. Den 18 september går människor över hela världen ut och plockar skräp samtidigt. Just nu har 125 204 runt om i Sverige anmält sig. Vilken kraft det blir! Tänk bara hur mycket skräp som gator, torg och natur kan befrias från. Tänk vad många djur som inte kommer att fastna i slängda plastgrejer, eller hur mycket giftiga ämnen som inte läcker ut i vattendragen när fimparna hamnar på rätt ställe.

Skäpplockarevent i Skara

I Skara anordnar MEGA+ ett skräpplockarevent i samband med bakluckeloppisen på Djäknegården lördagen den 18 september kl 10-12. Skara Ryttarförening och Skara United ställer upp och håller Skara rent. Och du kan hänga på!

Det är ingen anmälan till skräpplockningen, så kom som du är, ta med en påse och plocka upp allt du ser på vägen dit och tillbaka hem. Sopsäckar, påsar och engångshandskar finns också att tillgå vid Djäknescenen.

Guld, silver eller brons

Vad gör vi av det vi plockar upp? Så här skriver Håll Sverige Rent på sin hemsida:

GULD: Sortera gärna skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna även påsen. På så sätt minskar både klimatpåverkan och användningen av naturresurser!

SILVER: Ta med skräpet hem och lägg det i restavfall. Grymt bra det med!

BRONS: Släng det i närmsta papperskorg där det finns plats. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken!

Återvinningstrappor, kråkbarer och skippade papperskorgar

På olika trappsteg

Det är en extra vits med att skräpplockareventet i Skara sker just i samband med en loppis där gamla saker får nya ägare och kan återbrukas. Du kanske har hört talas om avfallstrappan? Överst i trappan finns det vi köper, direkt efter befinner sig återanvändning eller återbruk. Längre ner hamnar det som vi kallar för skräp: där handlar det om att materialåtervinna, energiutvinna och deponera. Vi i Sverige är superbra på återvinning ur ett internationellt perspektiv. På Sveriges avfallsportal, Sveriges avfallsportal | Sopor.nu Länk till annan webbplats., kan du läsa om hur vi återvinner vår värld. Om du har några som helst frågor om skräp kan du få många svar där!

En sak som aldrig någonsin borde få finnas i våra utomhusmiljöer är fimpar. Det kan ta upp till tolv år för en enda fimp att brytas ner, vilket gör det till ett stort problem. Samtidigt utgör fimpar 63% av all nedskräpning på gator och torg. Så ser du en, plocka upp den (de räknas som restavfall). Fimpar kan också återvinnas och ge både värme och el, eller teoretiskt sett till och med bli nya solglasögon.

Nytänk

I Nederländerna vill man testa ett nytt sätt att hålla rent i städerna. Specialträning ska göra kråkfåglar till renhållningsarbetare med hjälp av en särskild kråkbar som ger fågeln en matbelöning för varje fimp som slängs i behållaren. Spännande, eller hur? Om det funkar kan det bli många fler skräpplockare i våra städer framöver:)

Men allra bäst är det förstås om inget skräp slängs överhuvudtaget. Och där behöver vi arbeta med våra attityder. För hur kommer det sig att vi här kan uppleva att det är för långt att gå till en papperskorg när jättestäder som Tokyo inte har några alls? Svaret är att i Tokyo tar man med sig skräpet hem.

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar




Denna sida uppdaterades