Dansföreställningen Koma på Katedralskolan
Dansföreställningen Koma på Katedralskolan - olyckan
< >


Åter liv på Katedralskolans scen

Förra årets slutproduktion fick ställas in på grund av pandemin men nu dansar esterna åter igen på Katedralskolans scen inför publik. Årets dansproduktionen Koma är en renodlad dansföreställning av och med danselever på estetiska programmet. I föreställningen får publiken möta en flicka som hamnar i koma och hennes tankar och drömmar i rad olika dansstilar.

Med bara någon vecka kvar till studenten och sommarlovet ligger danseleverna på Katedralskolan inte på latsidan. Under tre dagar i vecka 22 har klasskamrater bjudits in till årets dansföreställning. Men nu möjliggör de nya lättade restriktionerna som träder i kraft den 1 juni en efterlängtad uppvisning för en större publik upp till 50 personer. På kort varsel har därför nära och kära bjudits in till terminens sista dansföreställning.

- Det är riktigt kul att vi kan börja öppna upp och genomföra en dansproduktion igen. Det är ett stort mål för eleverna som läser estetiska programmet att får köra sina produktioner. Så det är med glädje som vi nu kan bjuda in en publik till föreställningen på onsdag kväll, eleverna ser verkligen fram emot att köra för nära och kära, säger Kajsa Ljungqvist danslärare på Katedralskolan.

Kreativiteten flödar på danslinjen på Katedralskolan

Koma är en ren dansföreställning skapad av och med dansarna i årskurs två. I föreställningen medverkar även en elev från teaterlinjen i årskurs två och dansare från trean. Handlingen utspelar sig i sjukhusmiljö, efter en trafikolycka hamnar en flicka i koma och man får ta del av hennes tankar och drömmar i form av dans, medan mamman oroligt vakar vid sjukhussängen.

I en bred repertoar av dansstilar med allt från jazz, modernt och stepp till streetdance, samba och orientaliskt dans får man se hur flickan drömmer sig bort till det liv hon verkligen vill leva. Men en bit in i föreställningen slungas hon tillbaka till sjukhussängen där hon vaknar upp och ser sig själv ligga och vakas av sin mor. Slutet blir oväntat och öppet att tolka på många sätt.

- Föreställningen visar på att man inte kan ta livet för givet. Att vi verkligen ska leva i nuet och att det inte går att förutse vad som kommer att hända i framtiden så det gäller att ta vara på det vi har säger Nora Rydberg, danslärare på Katedralskolan.

Dans utvecklar människor

På estetiska programmet - dans går elever med väldigt olika intressen och mål. Någon går där för att den gillar musik, en annan för att den gillar att träna medan tredje är tävlingsdansare, men alla samlas i en gemensam faktor de gillar att uttrycka sin kreativitet i dans. Och när man samlar alla dessa personligheter i en produktion lär man sig så mycket mer än att dansa.

- På programmet, särskilt under en produktionsperiod så utvecklas eleverna inte bara dansmässigt. Dom lär sig att samarbeta, planera och driva projekt, att delta i och kommunicera i och om processer, kunskap om kultur, konst, kroppen och träning, och utveckling av social kompetens. Det utvecklar inte bara dom som individer utan det är också ganska attraktiva förmågor som arbetsmarknaden vare sig om dom fortsätter med dans eller inte, säger Kajsa.

Dansa in på högskolan

Katedralskolans estetiska program är som enda gymnasieskola i Skaraborg unika med att erbjuda renodlade dans- och teaterinriktningar. Båda är högskoleförberedande som är stort sett som att gå samhällsvetenskapsprogrammet och det är bara några kurser som skiljer. På estiska programmet kan man alltså både få högskolebehörighet och utlopp för sin kreativitet.

Allmänheten kommer inte kunna boka biljetter till föreställningen Koma men en filmatisering kommer bli offentlig inom någon vecka.

Kontakt
Kajsa Ljungkvist – danslärare Katedralskolan
0704-667766

Denna sida uppdaterades