< >


Föredömen på väg

Nu rullar det igång! Vintercyklisterna ligger i startgroparna, vinterdäcken är på, cykelljusen är kollade och västarna, ja de sitter som en smäck. Den 1 december börjar det - då ska de tolv tappra cykla till jobbet tre dagar i veckan, i ur och skur. För en del är det redan en självklarhet, för andra blir det en utmaning.

När vi bestämde oss för att hänga på regionens vintercyklingsprojekt hade vi ganska realistiska förväntningar, tyckte vi själva på kommunen. Kanske kunde vi få fram fem cyklister som kunde representera alla de tänkbara färdvägar och aspekter som vi ville få fram. I själva verket blev gensvaret enormt. Det var ingen lätt uppgift att välja ut tolv deltagare bland alla inspirerande människor som anmält sitt intresse att delta. I onsdags fick vi tillfälle att träffa de flesta av dem. Och det var, som sagt, inspirerande att höra ur de tänker kring cykling på vintern.

-Det här är en kul grej och en självklarhet, tycker jag. Många fler i Skara skulle kunna cykla till jobbet. Det finns gott om cykelbanor. Själv kan jag cykla nästan hela vägen på cykelväg från ena delen av stan till den andra, säger Stellan Karlsson.

Medveten satsning

Att Skara sedan flera år har satsat medvetet på cykling börjar nu ge resultat, både i det allmänna medvetandet och mer synligt genom de cykelvägar som anläggs. Nu pågår projekteringen för nästa satsning - en gång- och cykelväg mellan Axvall och Varnhem, som beräknas bli klar till sommaren 2019.

- Det är väldigt positivt att det händer så mycket runt cykel och att Skara kommun driver på. Jag ser verkligen fram emot projektet och förstås också den nya cykelvägen som ska gå mellan Varnhem och Axvall, säger Susanne Hermansson Cederin från Öglunda.

Bengt och Loreen - långcyklaren och nybörjaren

Deltagarna i projektet bor på olika platser, cyklar olika sträckor och har olika åldrar och erfarenhet av cykling. Det senare blir extra tydligt när vi talar med Bengt Bonsén och Loreen Hadad. Bengt har cyklat alla lopp man kan tänka sig och dessutom hur många gånger som helst. Med sina åttio år är han äldst i gänget och är definitivt den som har längst erfarenhet att cykla. Loreen Hadad är rena motsatsen. Cykling fanns inte med på kartan för henne när hon växte upp. Det var först när hon kom till Sverige för två år sedan och lärde sig cykla tillsammans med nyanlända kvinnor, som hon blev riktigt cykelbiten. Sedan dess har det blivit många mil på cykel, åtminstone under sommarhalvåret.

- Cykling är frihet för mig! När jag lärde mig cykla för två år sedan hade jag ingen bil, så jag cyklade hela tiden. Nu ser jag det som bra motion - och att cykla på vintern blir en utmaning för mig. Det gillar jag! Jag vill också inspirera andra, inte minst min dotter som tillhör den nya, miljömedvetna generationen.

Tre tips till vintercyklaren

Nu är det ju inte bara i projektet det går att vintercykla. Det kan vi ju göra allihop:) Fast ett gott råd är att se över cykeln först. Det finns bra vinterdäck att skaffa och naturligtvis är det en stor fördel att ha dubbar och kunna cykla tryggt när det är vinterväglag. Våra tre bästa tips är:

  • Kör med dubb
  • Gör dig synlig
  • Ha på dig lager på lager

Ladda ner våra tips! Pdf, 719 kB.

Felanmälan och snöröjning

När du är ute i trafiken kanske du lägger märke till något som behöver åtgärdas. Felanmäl gärna gatubelysning som inte lyser, eller skador på vägbeläggningen till kommunen. Det kan du göra via app, hemsida eller telefon. Läs mer på www.skara.se/felanmalan

Det här gäller för snöröjningen i kommunen Länk till annan webbplats.

I blogginläggen längre fram kommer vi att ta upp hur det är att cykla på vintern och hur man får livspusslet att gå ihop.

Helena Långström Schön
Kommunikatör


 

 

 

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar




Denna sida uppdaterades