Foto: Skara kommun / Simon Olsson

< >


Snudd på världsarv

Det är lätt att bli hemmablind! Ibland behövs det någon som kommer utifrån med nya ögon för att man ska upptäcka det som finns. Det var precis vad som hände när arkitekturskribenten Mark Isitt utsåg Skara till Skaraborgs vackraste stad för några år sedan. Staden uppmärksammades för den känsla man får av att vara omfamnad. Men det var något mer som gjorde intryck: katedralen och det stråk som passerar förbi.

Stråket fick snabbt benämningen Arkitekturstråket, både för alla vackra hus längs vägen men också för att det kan ses som en plantskola för arkitekter. Listan på arkitekter kan göras lång, och förutom den legendariske Skaramästaren på 1100-talet är det främst en period av hundra år som är representerad, från mitten av 1800-talet och framåt.

- Ofta när man får vänner på besök blir de väldigt hänförda av Skara och särskilt stadskärnan och den kvalitet som finns, säger Allan Ahlman.

Allan Ahlman är arkitekt och kan även titulera sig slottsarkitekt genom sitt uppdrag för Läckö Slott. Han har också lett en del arkitekturvandringar i Skara.

- Hela Skara har en fantastisk arkitektur och jag håller med om att det är ett fantastiskt stråk genom stadskärnan. Det händer oerhört mycket på den sträckan. Det är som att gå i en historiebok, för varje tid har sitt formspråk. Har man lite kunskap kan man läsa av när husen är byggda, tillägger Allan.

Allan menar också att man med ännu lite mer historisk kunskap kan se de historiska skeendet. Mycket av stadsmässigheten hänger ihop med Skaras järnvägsepok, då Skara var en betydande knutpunkt för den smalspåriga järnvägen.

Arkitekturstråket

Arkitekturstråket går från stationen genom stadskärnan upp till Västergötlands museum. Stationshuset ritades av Carl Österman, som också ritat andra kända byggnader i Skara. Länge florerade uppgifter om att huset var ritat av samme arkitekt som gjort stadshuset i Stockholm, men den myten är nu avfärdad efter lite detektivarbete. Troligen har likheten i deras namn bidragit till förvirringen.

För att verkligen se vad som försiggår i arkitekturen kan man behöva höja blicken. I huset mitt emot stadshuset kan du lägga märke till en kupol på taket med en tidsenlig kula som andas 1920-tal. Stadshusets nygotiska fasad kröns av tornspiror gjorda av cement, vilket är mer speciellt än man först kan tro. Arkitekten Helgo Zettervall använde sig av cement innan det fanns tillverkning i Sverige. Zettervall fick senare uppdraget att återge domkyrkan dess gotiska karaktär. På 1800-talet hade inte domkyrkan det utseende den har idag, så man kan säga att katedralen fick passa in med nybygget tvärs över gatan istället för tvärt om.

Vackra inre rum

Inte allt sevärt är på utsidan. En del av husen rymmer också vackra salar i olika stilar. Hushållningssällskapet har en fantastisk sal som utstrålar 1920-talsklassicism. Det går att se att man hämtade inspiration från den klassiska tiden, men samtidigt tolkade man den på ett nytt sätt. I Skara stadshotell lite längre ner på gatan hittar du praktfulla interiörer, i synnerhet festsalen på andra våningen. Även i detta fall ligger klassicismen till grund men här talar vi 1870-talsklassicism, typisk för sin tid. Stadshotellet beräknas öppna igen i dagarna efter renovering. Det är ingen överdrift att säga att skaraborna är nyfikna på resultatet.

Katedralens inre rum är förstås oöverträffat med sina gotiska valv och enastående glasmosaiker, men även Stadshusets nygotiska aula är vacker att se. Nya biblioteket på andra sidan domkyrkan kan ståta med ett generöst tilltaget inomhustorg som för tankarna till en medeltida borg eller kanske ett kloster.

Modernt

I området kring katedralen är de medeltida influenserna många, men mitt i detta gamla finns även något ganska nytt och undangömt.

- Det nya tingshuset är helt makalöst! Det är exklusivt och det fullständigt exploderar av material i fasaden. Allt finns att tillgå: natursten, skiffer, glas, puts, säger Allan.

Drott Gyllenberg som har ritat huset var stadsarkitekt och har ritat ett antal fina byggnader i Skara. Numera är huset teaterscen för Skara Skolscen som är en del av Skaras livskraftiga kulturhub. Tingshuset är bara ett exempel på byggnader som fått nya användningsområden. Husens historia kan ibland utläsas av inskrifter på fasaderna. Stadshuset var läroverk, en ståtlig bank blev frisör och telegrafhuset blev kommunkontor och senare folktandvård. Om man inte känner till det historiska sambandet kan det bli lätt förvirrande!

Västergötlands museum

Så mycket 1700-tal finns inte kvar i Skara efter den stora stadsbranden 1719, men Kråks herrgård med flyglar från Götala kantar vägen upp mot sista anhalten på arkitekturstråket, det pampiga Västergötlands museum. Som en kontrast ligger Fornbyn precis intill med stugor och andra hus från hela Västergötland. 

Upplev mera

Det finns alltså mycket att upptäcka i Skara, även utöver Arktitekturstråket. Axel Demker är stadsantikvarie i Skara kommun och är författare till den serie stadsdelsbeskrivningar som växer fram. Hittills har sju beskrivningar sett dagens ljus och fler är på gång. Som förberedelse brukar Axel studera området han ska skriva om och fotografera. På så sätt har han fått en god kännedom om vad staden har att bjuda på vad gäller arkitektur och miljöer.

- Jag måste erkänna att jag även gillar kvarteren söder om stationen i stadsdelen Kämpagården. En personlig favorit är bostadshusen längs Jarlagatan. Men det finns många fina kvarter i den stadsdelen, säger Axel Demker.

Helena Långström Schön
Kommunikatör

 

Vill du uppleva mera finns både temavandringar och stadsdelsbeskrivningar att ta del av:

Skara.se/temavandringar

Skara.se/stadsdelar

 

 

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar




Denna sida uppdaterades