< >


Bästa innehållet i krisboxen

Är du en av dem som förberett en krisbox redan eller tillhör du gänget som skjuter det på framtiden och hoppas det inte ska behövas? Oavsett vilken kategori man tillhör så kan det vara bra att tänka på några småsaker när man packar sin låda. För packa den, det är bra att göra. Och om krisen plötsligt kommer och knackar på dörren så kommer du vara tacksam mot den delen av dig själv som faktiskt orkade packa den där lådan.

Men vad ska man ha i den då?

Mat. Såklart. Men vilken sorts mat? Mat som står sig länge så som torrvaror och konserver är att föredra. Torr pasta, ris, bulgur och annan basföda är bra att fylla på med. Likaså havremjölk och olika fruktsoppor med lång hållbarhet. Men även frystorkade färdigrätter och konserver kan vara bra att ha i sin låda. Vid en kris ska du alltid börja med att äta ur kylskåpet och frysen först och tömma det på den mat som är fräsch. Använd ditt luktsinne och ditt sunda förnuft.

Det är också bra att veta om att du kan tvingas laga mat utan el så det kan vara bra att införskaffa ett sprit- eller stormkök. Se bara till att du har god ventilation och att ditt sprit- eller stormkök står plant när du använder det. Finns det möjlighet att använda en utegrill är det också ett ypperligt ställe att laga mat på. Har du ingen egen grill så kanske det finns en grillplats i närheten? Har du inte tillgång till rinnande vatten så kan de flesta torrvaror faktiskt kokas i tomatsås.

Andra saker som kan vara bra att ha i sin låda är tändstickor, t-röd, receptfri medicin och plåster. Ta även ut lite kontanter och förvara på lämpligt ställe. Skulle strömmen slås ut så fungerar varken kortbetalning eller uttagsautomater.

Undvik att hamstra och köpa allt på en gång det blir lätt en stor utgift för dig då. Försök istället att köpa på dig lite i taget, ta någon extra när du veckohandlar så behöver det inte bli en stor kostnad. På så vis fyller du på din krislåda succesivt istället för att köpa allt på en gång. Det smärtar inte plånboken lika mycket.

Olika chokladkakor och proteinbars är en annan sak som är bra att packa ner i sin krislåda. Tänk dock på att chokladen behöver bytas med jämna mellanrum och då kan man behöva offra sig och äta upp den – det kan vara ett tufft jobb men någon måste göra det.

MSB (myndigheten för samhällskydd och beredskap)
tipsar om bra saker att ha i sin krislåda

 • potatis, kål, morötter, ägg
 • bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor
 • mjukost, messmör och andra pålägg på tub
 • havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver
 • matolja, hårdost
 • snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver
 • färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk
 • krossade tomater att till exempel koka pasta i
 • konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor
 • fruktkräm, sylt, marmelad
 • färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur
 • kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön

Förbered dig för kris - läs mer på msb:s hemsida Länk till annan webbplats.

 

Ann Winbo

Kommunikatör

 

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades