< >


Det blommar i fotspåren

Dahlian blir allt mer populär i våra trädgårdar och i offentliga planteringar. Hur kommer det sig att Mexikos nationalblomma funnit vägen till svenska trädgårdar och blivit ett så självklart inslag i rabatten?

Förutom att dahlian är en färgstark och tacksam höstprimadonna är den också uppkallad efter den svenska botanikern Anders Dahl som levde på 1700-talet. Själv hade han kanske blivit förvånad över hur hans namn har levt vidare, eftersom blomman uppkallades efter honom två år efter hans död. Idag finns minst 55 000 varianter av dahlior. En del av dem kan du se i de rabatter som har uppstått i hans fotspår.

Anders Dahl hade en stark anknytning till våra trakter. Han föddes i Varnhem, flyttade i späd ålder till Saleby och gick sedan i Skara skola innan han tog sig vidare ut i världen. På alla tre platserna finns idag rabatter skapade i hans fotspår: på klosterområdet i Varnhem, i Botan i Skara och i en stor privat trädgård Saleby, där du kan avnjuta dahlior när det är Öppen trädgård. Att Svenska Dahliasällskapet har sitt säte just där är ingen slump.

Kom och inspireras

I Varnhem finns en offentlig visningsrabatt och i år har planteringen utökats och skapats om i solform. Utställningen visar 55 typer av dahlior fördelat på sammanlagt 170 plantor. Där finns näckrosblommande, enkelblommande, kaktusblommande, stora bollar och små pompom. Färgerna varierar lika mycket som formen och dahlian är en fantastisk och tålig snittblomma. Dessutom blommar den mer ju fler blommor man plockar. I augusti och början av september är dahlian som finast.

- För mig är dahlian helt enkelt en häftig blomma, som gör mig glad, säger Helena Larsson, sekreterare i Svenska Dahliaförbundet.

Det här är Helenas tre viktigaste tips för att lyckas med sin dahlia-rabatt.

Tre viktigaste tipsen

  1. Börja i liten skala och välj den blomma du tycker bäst om. Det är då du upptäcker vilka egenskaper dahliorna har och snart vill du ha fler.
  2. Hitta bra knölar - som nybörjare kan du handla på nätet - de flesta leverantörerna håller bra kvalitet. Men trädgårdsmässor och trädgårdshandel går självklart lika bra.
  3. Gräv ner knölarna på våren och gräv upp på hösten - var inte rädd för övervintringen, man lär sig allt eftersom.

Helena är också turistvärd i Varnhem och svarar gärna på besökarnas frågor. Läs mer på varnhem.se Länk till annan webbplats., där kan du se vad som händer i Varnhem, prenumerera på nyhetsbrev och läsa mer om dahlior och Svenska Dahliasällskapet.

Helena Långström Schön
Kommunikatör

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar




Denna sida uppdaterades