Representanter från kommunen, Orienteringsförbundet, Gandvik och Mega + ser fram emot en stor folkfest när världscup i sprintorientering går av stapeln i Skara 2026.

< >


Världscupen i orientering till Skara 2026

Nu är det klart att världscupen i sprintorientering kommer till Skara och Lidköping i maj 2026. En stor folkfest väntar.

- Att få se en världscupsprinttävling i orientering i Skara är stort och kommer vara ett av de större idrottsarrangemang som kommunen någonsin har samarbetat om. Med 400 aktiva deltagare och en stor publiktillströmning under några dagar 2026 med uppmärksamhet i TV, radio och press ger det Skara en plats i orienteringssverige, säger Gunilla Druve Jansson, kommunstyrelsens ordförande.

Oppositionsråd Ylva Pettersson menar att detta blir ett tillfälle att skapa attraktionskraft och nya minnen tillsammans med föreningarna och näringslivet i kommunen.

- När klubbstugan brann ner för Gandvik för ett par år sedan, bara några dagar innan de skulle hålla i ett av sina största arrangemang, krokade vi arm och siktade framåt. Nu är vi snart framme, klubbhuset på Petersburg byggs upp igen och vi är tacksamma för att orienteringsförbundet nu har hittat till oss.

Fokus på evenemang

De preliminära datumen för tävlingarna är 28–31 maj 2026 och tanken är att förlägga tävlingar i både Skara och Lidköping med ett program som omfattar knockout-sprint, sprint och sprintstafett. Förutom att locka publik till evenemanget och skapa en folkfest kommer det också att anordnas publiktävlingar som brukar locka många deltagare.

Svensk Orientering har i sin strategi Kompassriktning 2030 satt flera höga mål och där just evenemangsutveckling är ett av målen.

– Det är med stor glädje vi konstaterar att Sverige har tilldelats ytterligare ett internationellt evenemang. Det ligger helt i linje med vår strategi och vår satsning på evenemang tillsammans med kommuner och föreningar. Vi ser fram emot att än en gång få hälsa världens främsta sprintorienterare, tillsammans med publik och partners välkomna till Skara och Lidköping, säger Svensk Orienterings förbundschef, Susanne Maarup.

Samtidigt som Sommarlandssprinten

Några av de föreningar som kommer att ha en viktig del i evenemanget är orienteringsföreningen IK Gandvik och Lidköpings VSK, som tidigare har arrangerat tävlingar som SM och O-Ringen. Världscuptävlingarna kommer också att arrangeras samtidigt som Gandviks årliga stora tävling Sommarlandssprinten.

Denna sida uppdaterades