< >


Fira in sommaren – från nationaldag till student

I Skara finns många uppskattade traditioner som vi värnar om och är stolta över. Att fira in sommaren i Skara är lika med ett traditionsrikt nationaldagsfirande med tivoli, uppträdande, prisutdelningar i stadskärnan men också Katedralskolans unika studentfirande med utspring, lekar i Botan och kortege genom staden. Men just nu står de ”vanliga” traditionerna på paus under pandemin och de alternativa firandet får fortsätta ett tag till. I över ett år har vi fått lära oss att leva med att inget är som vanligt och att mycket har fått ställas in eller flyttas fram på obestämd framtid. Vi är rädda om Skaras traditioner och har försökt att hitta nya sätt att föra de vidare på tills vi kommer tillbaka till det normala.

Under förra året fick vi fick känna på annorlunda sätt att fria, när Skaras nationaldagsfirande blev ett livesänt studioprogram och Katedralskolans student livesändes.

- Dessa nya digitala satsningar blev både uppskattade och ”välbesökta”. Båda kommer få fortsätta förgylla firandet i Skara framöver, säger Peter Blom, kommunikationschef på Skara kommun.

Även om restriktionerna sakta börjar lätta så är det ett tag kvar innan allt är som vanligt. Därmed fortsätter vi att blanda gamla traditioner med nya rekommendationer. Självklart ska sommarens intåg firas även i år och vi gör det likt förra året främst framför skärmen och på avstånd, för att vi ska kunna fira på ett säkert sätt och kunna vara rädda om varandra. Men vi förlänger också firandet för att hylla sommaren, nationens dag och våra studenter genom att löva Skaras stadskärna redan den 5 juni fram till 12 juni, allt för att skapa rätt känsla och stämning i staden. 

- Vi börjar firandet med aktiviteter på stan under lördagen och fortsätter sedan med erbjudanden i butiker och restauranger under hela veckan, säger Anna Engesvik projektledare på Skaras näringslivsförening Mega+.

Foto: Skara handel

Firandet av sommaren, nationaldag och student pågår hela veckan lång med extra fina erbjudanden i Skaras butiker. Foto: Skara handel

Digital nationaldag även i år

På nationaldagen den 6 juni återkommer förra årets digitala succé med ett direktsänt studioprogram på skara.se. Förra året såg över 800 tittare programmet live och sändningen hade omkring 6000 visningar i efterhand.

Årets program kommer sändas på nationaldagen mellan kl 14.00- 16:00 direkt från Skara stadshus aula med Andreas Ljung som programledare. Du bjuds på livemusik från musikskolan, roliga intervjuer på stan och i naturen men också inslag från det traditionella nationaldagsfirandet vid dansbanan i Fornbyn med den årliga utdelningen av stipendier. Där belönas de som har gjort något extraordinärt inom bland annat föreningsliv, byggnadsvård och kultur. Hålltider och länk till nationaldagssändningen hittar här

Studentfirande på Katedralskolan

Katedralskolans studentfirande livesänds även i år

Vuxna på stan

Under slutet av vecka går många av unga på sommarlov. Skaras skolor informerar själva om vad som gäller vid respektive skolavslutningen. På torsdagen och fredagen (10-11 juni) räknar vi med att det kan vara många tonåringar och unga vuxna på stan, därför kommer Brottsförbyggande rådet att nattvandra. Det är personer från flera förvaltningar i kommunen, och så deltar Polis och SMS tillsammans med föreningar under dessa kvällar. Tänk om vi alla kunde sätta samma gränser och inte köpa ut alkohol till barn, syskon eller kompisar. Att langa är olagligt. Hitta argumenten på tänkom.nu Länk till annan webbplats.

Livesänt utspring på Katedral

Den 11 juni är det slutligen dags för årets avgångselever på Katedralskolan att ta studenten. Utspringen, som sker klassvis under dagen, kommer att livesändas även i år så att alla ska kunna ta del av firandet. I år blir det också möjligt för de allra närmaste (fyra per student) att vara på plats och ta emot de nybakta studenterna. Endast de med biljett kommer in på området. Hålltider, information och länk till sändningen hittar du här:  Så här blir studenten

Det fortsatta studentfirandet med traditionell folkfest och kortege runt staden kan inte bli av i år heller men uppmanar vi alla att hylla och hurra stadens studenter för att ge dom en minnesvärd dag.

Dela din hyllning

Hissa din flagga i topp, pynta staketet, löva entrén, piffa fönstret med ballonger eller ställa dig på balkongen och hurra! Dela gärna din hyllning med #hurraförskarasstudenter Länk till annan webbplats.

Var med och fira in sommaren!

Denna sida uppdaterades