< >


Gott samarbete mellan boende och polisen minskar inbrott. Gunilla Tell Abelsson kontaktombud - Grannsamverkan för sin gata i Skara och Elisabeth Oliv (kommunpolis)

Gott samarbete mellan boende och polisen minskar inbrott. Gunilla Tell Abelsson kontaktombud - Grannsamverkan för sin gata i Skara och Elisabeth Oliv (kommunpolis)

Tillsammans gör vi våra boenden tryggare

- Jag har som vana att alltid hälsa på våra grannar och de som går förbi på vår gata för att visa att jag ser och känner deras närvaro. Det skapar en trygghet för både mig och mina grannar, berättar Gunilla Abelsson Tell, kontaktombud för Grannsamverkan på sin gata i Skara.

För några år sedan gick de boende på Gunillas gata, tillsammans med gatan bredvid, med i Grannsamverkan, en samverkan mellan boende, lokala polisen och kommunen. Det har skapat en större trygghet och gemenskap i området och en närmare kontakt med kommunpolisen.

Vare sig du bor i hus eller lägenhet är det alltid bra att vara bekant med dina grannar. Vet du vilka som bor nära och brukar röra dig i ditt område är det också lättare att förstå om det är något som är på tok. Grannsamverkan är ett enkelt sätt att förebygga brott och otrygghet i bostadsstadsområdet.

- Det är bra att berätta för dina grannar när du reser bort, be någon av dom att plocka in din post och vara lite extra vaksam runt ditt boende när du är bortrest. Då kan både du känna dig tryggare och grannarna vara uppmärksamma om det händer något ovanligt. Det handlar inte om att ständigt vara på vakt utan att vara uppmärksam när saker inte ser ut som det brukar göra, menar Skaras kommunpolis Elisabeth Oliv.

Grannsamverkan minskar brottslighet världen över

Grannsamsamverkan är en metod där boende ser över den egna bostadens skydd och hjälper varandra att övervaka vad som händer och sker i sitt eget bostadsområde. Det är också ett sätt att försvåra och förhindra för tjuvar att slå till. Grannsamverkan startade redan på 1970-talet i Seattle USA, när ett bostadsområde drabbats av en inbrottsvåg som polisen hade svårt lösa med traditionella metoder. I dag är grannsamverkan stor över hela världen och Sverige startades första gruppen år 1985 i Linköping.

Lägre brottslighet vid engagemang

Skara har idag omkring 80 olika grannsamverkansgrupper noterade med olika stora engagemangsgrad. Alla kontaktombud har till exempelvis inte uppdaterat sina kontaktuppgifter och Elisabeth efterlyser dessa, då de som inte har en fungerande eller aktiv e-postadress registrerad går de miste om informationsutskick och inbjudningar till stormöten. Men det är också fler områden i Skara kommun som hon tycker borde gå med och engagera sig.

- Det finns inget krav på att vara med i Grannsamverkan utan det är på de boendes egna initiativ att ta kontakten med den lokala polisen. Men statisk från Samverkan mot brott (SAMBO) visar att det är 36 % lägre brottslighet i grannsamverkansområden jämförbart med områden som inte medverkar. Därför är det också viktigt att man hela tiden uppdaterar oss med rätt kontaktuppgifter så att man inte går miste om våra utskick, säger Elisabeth.

Enklare för alla parter

Det är inga stora krav som ställs på en gata/ett område för att få vara med i en Grannsamverkan. Efter kontakt med polisen bjuds de boende in till ett informationsmöte, ett ombud ska utses och en kontaktlista över de boende på gatan upprättas för att lätt kunna nå varandra vid akuta behov. Sen kommer löpande informationen från polisen att spridas vidare till grannarna och sen är det bara att fortsätta att upprätta en god kontakt i grannskapet.

- Det är inte heller ett stort jobb att ha rollen som kontaktombud menar Gunilla. Jag är kontakten mellan kommunpolisen och grannarna. Det jag främst gör är att jag vidarebefordrar ny information till mina grannar via vår gatas egna lilla messengergrupp och lämnar också lapp till de som inte har Facebook. Sen kan det vara mindre uppdrag som att beställa nya skyltar till vårt område.

Grannsamverkan kan hjälpa polisen

Gunilla var också tidig med att starta en stor grannsamverkansgrupp på messenger, en grupp som växt sig allt större geografiskt. Idag är det inte bara deras gata/område som ingår i den stora gruppen utan det är personer får olika platser i Skara som är med. Gruppen används för att informera om något ovanligt händer och sker.

- Det har varit lite roddande för att hålla ordning och reda i en sådan stor grupp men det finns så många bra anledningar att ha den. Ett exempel var när det var incident i en närbutik inte långt här ifrån, där polisen snabbt var på plats men förövaren hade redan tagit sig därifrån. Snabbt startades en tråd i gruppen om vad som hänt, signalement och vilket håll personen tagit. Efter en liten stund kom hen småspringande på vår gata. Vi kunde då tipsa polisen som fick möjlighet att lokalisera gärningspersonen, avslutar Gunilla.

Vill du gå med i Grannsamverkan, uppdatera dina kontaktuppgifter eller vill veta mer? Kontakta din lokala kommunpolis

Kontakt
Elisabeth Oliv - kommunpolis i Skara
elisabeth.oliv@polisen.se

Denna sida uppdaterades