< >


Förändrad nattarbetstid inom vård och omsorg

Från och med 1 april 2022 förändras nattarbetstiden för personal inom vård och omsorg. Enligt avtalet sänks arbetstiden för en heltidstjänst från 36.33 timmar till 34.33 timmar per vecka.

– Såväl lokalt som nationellt står vi inför stora utmaningar gällande kompetensförsörjningen. Som arbetsgivare ser vi mycket positivt på det nya avtalet om förändrat nattarbetstidsmått. Förändringen gör det möjligt att förbättra både för nattpersonal och samtidigt gå i linje med den nödvändiga förändringen som heltidsresan innebär, förklarar Pernilla Magnusson förvaltningschef på omsorgen.

Möta rekryteringsbehovet och öka attraktiviteten

Heltidsarbete som norm (heltidsresan) är ett avtal som ingåtts mellan Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Kommunal. Utgångspunkterna är att möta det stora rekryteringsbehovet som finns, öka jämställdheten, öka attraktiviteten inom vården och skapa en bättre arbetsmiljö. En förutsättning för det arbetet är att arbeta på ett annat sätt med bemanningsplanering och schemaläggning.

– Antalet arbetspass för vår nattpersonal kommer vara oförändrat. Däremot sänks tiden per pass, från 10 timmar per natt till cirka 9 och en halv timma med bibehållen lön. En sänkning av nattpassens längd är en förutsättning för att kunna erbjuda heltid utan att vara i behov av fler personal. Våra äldre som är i behov av vård och omsorg ökar och vi har och kommer ha utmaningar i att rekrytera personal, avslutar Pernilla.

Denna sida uppdaterades