< >


Konsten att klara sig själv ett tag

Vi alla har ett ansvar att förbereda oss på om krisen eller kriget kommer. Vid en kris hjälper kommunen först de människor som bäst behöver hjälpen – alla andra måste kunna ta hand om sig själva ett tag. Det finns handböcker, dokumentärer och spelfilmer om hur man bäst förbereder sig, men vad behöver man egentligen kunna reda ut själv de första tre dygnen i en kris?

Det sägs att människan överlever i snitt tre minuter utan luft, tre dagar utan vatten och tre veckor utan mat. Vi kommer inte må bra utan varken luft, mat eller vatten någon längre tid – eller ett behagligt klimat för den delen. Mindre barn och sjuka är dessutom mer känsliga för brister i omsorgen. Det kan snabbt bli besvärligt om värmen försvinner, om det blir svårt att laga och förvara mat, om det inte kommer dricksvatten ur kranen, om det inte går att tanka eller om internet och mobilnätet ligger nere. Vad gör du då? Tänk tanken idag och förbered dig inför imorgon.

Det viktigaste är att ha vatten, mat och värme.

Men det är också viktigt att kunna ta del av information från myndigheter och medier. Sveriges Radio P4 är beredskapskanal och ska fungera även vid en samhällsstörning – men det är ditt ansvar att kunna ta del av radiokanalen och informationen. En FM-radio, en sådan som fanns i sommarstugan eller hos mormor – den är bra att ha även i ett mobilbaserat app-samhälle.

För fyra år sedan skickade MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut foldern Om krisen eller kriget kommer Länk till annan webbplats.. I mittuppslaget finns tips för dig som ännu inte fullt ut förberett dig för ett scenario där livet och det du behöver inte fungerar som vanligt.

Bästa innehållet i krisboxen Länk till annan webbplats.

Kommunens uppdrag vid en samhällsstörning

Precis som i ett läge där allt är som vanligt har kommunen samma ansvar även under en samhällsstörning, kris eller krig. Kommunen ska alltså fortsätta se till så att skolan, äldreomsorgen och annan kommunal verksamhet fungerar. Det kallas för ansvarsprincipen, att det som kommunen ansvarar för i normala förhållanden också är ett ansvar under en kris.

Den andra principen bygger på närhet. I första hand är det närmast berörda aktörer som ska lösa krisen. Är det vattenbrist i kommunen ska kommunens resurser i första hand lösa situationen innan man kallar in andra aktörer. Kommunen avgränsas av gränserna på kartan, men kan söka stöd hos kringliggande kommuner och hos aktörer med särskild kompetens, exempelvis andra myndigheter.

Den tredje och sista principen är likhet. Det betyder att krisen ska lösas på ett sätt som liknar vardagen så långt som möjligt. Man ska behålla ordinarie arbetssätt så långt som möjligt eftersom det är svårt under pressade förhållanden att ta in nya arbetssätt, processer och rutiner.

Samhällsskydd Mellersta Skaraborg håller ihop arbetet med krisberedskap

Samhällsskydd Mellersta Skaraborg, SMS, är ett samarbete och gemensam organisation mellan Falköping, Tidaholm, Skara och Götene. Inom SMS arbetar man med allt ifrån operativ räddningstjänst, krisberedskap, brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbete. Tre säkerhetssamordnare är anställda för att samordna arbetet med krisberedskapsarbetet i kommunerna Falköping, Tidaholm och Skara. Götene har en egen säkerhetssamordnare. Några av deras uppgifter är att öva och utbilda kommunens egen personal – målet är att alla vet vad de skall göra när det otänkbara plötsligt blir verklighet.

Säkerhetssamordnarna ingår även i kommunens krisstödsgrupp (POSOM). I händelse av en mer omfattande olycka eller samhällsstörning kan kommunens krisstöd/POSOM aktiveras. Gruppen ska finnas till stöd för de drabbade och anhöriga vilka är i behov av psykiskt och socialt omhändertagande.

– Krisstödets uppgifter är att ge stöd och omhändertagande till en större grupp av människor som drabbats av allvarlig händelse, en kris. Syftet är att förstärka den ordinarie verksamheten om de inte kan hantera en uppkommen situation, säger säkerhetssamordnare Rebecca Bergelin.

Denna sida uppdaterades