< >


Ökat söktryck till Estet och Samhäll på Katedral

När ansökan till höstens gymnasieval i natt stängde visade de primära siffrorna att intresset för Katedralskolans Estetiska och Samhällsvetenskapsprogram markant har ökat. Båda programmen har glädjande nog fler sökande än på många år. Hur många det är som totalt har valt Katedralskolan i första hand är dock inte fastställt ännu – men klart är alltså att estet och samhäll har lockat många niondeklassare.

Skaraborgs ungdomar i årskurs nio har precis gjort sitt val till gymnasiet. En första ansökan där eleverna utifrån önskemål och höstens betyg rangordnar de utbildningar de önskar gå på gymnasiet. Då det runt om i landet är olika datum för gymnasievalet är det ännu inte helt klart hur många som faktiskt har sökt till Katedralskolan. När antagningen på Utbildning Skaraborg i natt stängde hade dock 135 ungdomar valt Katedralskolan som sitt första val.

- Vi har riksintag på både International Baccalaureate (IB) och cykelgymnasiet och där vet vi ännu inte om alla ansökningar är inne. Men som det ser ut nu verkar siffrorna hamna på ungefär samma som förra året säger Petra Björk, samordningsrektor på Katedralskolan.

Arbetet fortsätter

Utifrån de ansökningar som kommit in går det också att utläsa att Katedralskolan Fordons- och transportprogram samt Ekonomiprogram fortsätter att locka många elever.

- Vårt populära Ekonomiprogram har dock tappat en del ansökningar. Vi måste så klart fundera på vad det kan bero på och på vad vi kan göra för att locka fler till detta program såväl som till de andra. Det har varit en utmanande tid med restriktioner och med undervisning på distans men vi har gjort, och gör, det bästa i den situation vi befinner oss i, säger Petra.

I mars får eleverna sitt preliminära antagningsbesked till gymnasiet. De väljer då om de ska stå fast vid sitt första val eller ändra sin ansökan under omvalsperioden som är öppen mellan 15 april och 15 maj. Det slutgiltiga antagningsbeskedet får eleven sedan i juli efter att alla betyg är satta.

Katedralskolan är dock redan i gång med arbetet att planera vårens aktiviteter där de tittar på olika möjligheter till att fortsätta visa upp skolan och locka fler elever till Katedral.

- Vi vill så klart att så många ungdomar som möjligt väljer oss som sitt första val då Katedral verkligen är en fantastisk skola, avslutar Petra.

Petra Björk
Samordningsrektor Katedralskolan
Tel direkt 0511-32178 Länk till annan webbplats.
Tel vx 0511-326 Länk till annan webbplats.

 

Denna sida uppdaterades