< >


Påverkan i vanliga kanaler

Det är lätt hänt att slinta med tummen på telefonen och klicka på något man kanske inte borde, dela något inlägg lite för snabbt eller svara på det där messet från okänd avsändare. I pandemins spår har informationspåverkan blivit vardag för oss - risken är att vi inte längre reagerar, reflekterar eller tänker på vad vi ser och hör. Även du blir utsatt för denna påverkan! 

Felaktig information, falsk information och rykten sprids lätt i sociala medier där det går fort att dela innehåll. Men det kommer även i form av telefonsamtal, mejl och sms.

Vem vinner på att sprida lögner?

Syftena är många. Några stater vill inte att EU eller Sverige lyckas med sin vaccinering. En del vill att vi köper in vaccin från länder utanför EU för att det gynnar deras egen tillverkning. En del vill skapa misstro till vår vaccineringsstrategi och hanteringen av pandemin, för att istället själva kunna visa för världen hur duktiga de är. Några vill ta tillfället att skifta fokus från pandemin till sina egna hjärtefrågor (ex. 5G m.m.). Några vill få oss som befolkning att tappa tilliten till myndigheter för att skapa instabilitet mellan grupperingar i samhället.

Men jag då?

Det du kan göra är att vara källkritisk. Ser du något som verkar lite tokigt, något som inte stämmer överens med den information som myndigheterna och ansvariga ger - dra öronen åt dig. Bygg din egen rustning och försvar på Internetstiftelsens sajt Länk till annan webbplats.. Där finns vapen som källkritik, kunskap om trollens knep och sökkritik.

Ser du något som verkar vara för bra för att vara sant eller något som inte stämmer överens med de ansvariga myndigheternas information; tipsa plattformen du är på att det förekommer desinformation.

Denna sida uppdaterades