Skara är Årets kommun, här illustrerat med en bild från utnämningen av Katedralskolan som årets UF-skola tidigare i år. På bild: Läraren Katarina Dahl.

< >


Skara utsedd till Årets kommun av Ung Företagsamhet i Skaraborg

Skara har ett mångårigt och framgångsrikt arbete inom entreprenöriellt tänkande i undervisningen. Detta arbete har nu uppmärksammats av Ung Företagsamhet i Skaraborg, UF, som har utsett kommunen till Årets kommun i konkurrens med ett flertal andra kommuner i Skaraborg.

Årets UF-kommun är en ny utmärkelse i Skaraborg, som går till en kommun som på ett särskilt förtjänstfullt sätt samverkat med Ung företagsamhet i SSA-arbetet (samverkan skola-arbetsliv), SYV-uppdraget (studie-och yrkesvägledning) och för att få in mer entreprenörskap i skolan i alla åldrar.

- Vilket fantastiskt pris - och så välförtjänt!! I Skara görs ett helt otroligt UF-arbete och det är så roligt att om och om igen imponeras av lärares och elevers arbete. Det är väldigt viktigt för framtiden att våra elever ser företagande som en möjlig och attraktiv framtidsbana, och för Skara är det en jättevinst när UF är så framgångsrikt här. Grattis och wow, säger Ylva Pettersson, kommunalråd i Skara (M).

Vid en prisutdelning som avslutade UF:s digitala temavecka på fredagen tillkännagavs att Skara kommun tagit hem utmärkelsen. Motiveringen lyder:

"På UF brukar vi säga att entreprenörskap är att SE möjligheter och GÖRA något av dem! Den beskrivningen stämmer väl in på den kommun som vi har valt som Årets UF-kommun. En kommun som bjuder in UF att lösa problemen tillsammans med dem, och gärna berättar om det för omvärlden. Vare sig man pratar med lärare, studie- och yrkesvägledare, rektorer, skolförvaltning eller näringslivsstrateg finns bara möjligheter!"

Skaras näringslivsstrateg gläds över utmärkelsen och arbetet med ung företagsamhet.

- Det här priset visar att det vi känner i kommunen även speglar sig utåt. Vi gillar UF-konceptet i både grundskola, gymnasium eller när vi jobbar med Innovation Camp, och tycker det är otroligt viktigt! Våra engagerade elever och lärare  gör det på ett fantastiskt sätt. Hurra för alla eldsjälar i skolan och UF Skaraborg som gör det möjligt, säger näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg.

Under mässan uppmärksammades även lärare som certifierats eller diplomerats inom ung företagsamhet, varav flera från Katedralskolan. På skolan finns ett starkt driv, och Katedralskolan har flera gånger tagit hem titeln Årets UF-skola, senast under UF-veckan i mars 2021. Även grundskolorna är delaktiga och på frammarsch, exempelvis Ardalaskolan som arbetat framgångsrikt med materialet "Vårt samhälle" om vilka funktioner som måste finnas för att ett samhälle ska fungera. Skolan var i år en av fyra nominerade till titeln Årets grundskola.

Fler utmärkelser gick till Skara. Friskolan Metis fick pris i kategorin "Ideer som gör det möjligt" i UF:s innovationstävling för grundskolan, där uppgiften var att ta fram innovation kopplat till globala målen.

Denna sida uppdaterades