< >


Vad händer efter den 23 december?

Enligt Folkhälsomyndigheten tyder mycket på en ökad smittspridning som kan bli omfattande i mitten av januari. Därför införs nu flera tillfälliga åtgärder för att bromsa smittan.

Smittspridningen i landet ökar och vår region är inget undantag. Förra veckan var det 2 800 bekräftade fall av covid-19 vilket var en ökning med 36 % jämfört med veckan innan.

Med anledning av detta inför regeringen tillfälliga åtgärder för att bromsa smittan.

Från och med 23 december gäller detta

  • Alla bör undvika miljöer med trängsel.
  • Alla bör arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter.
  • För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
  • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.
  • Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.
  • Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs.
  • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.
  • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
  • Vid tillställningar på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Läs mer om åtgärderna på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Vilan

Vilans Fritidsområde är en verksamhet i kommunen som anpassar sig efter de nya restriktionerna. Bland annat får max 100 personer besöka badhuset samtidigt och max sex personer får samtidigt vistas i omklädningsrummen.

Läs mer här om vad som gäller vid besök på Vilan Länk till annan webbplats.

Bokäventyret

Även Bokäventyret påverkas av restriktionerna. För att besöka Bokäventyret måste du boka din plats och max 50 personer får besöka eventet samtidigt.

Varje dag är uppdelad i tre besöksblock och du väljer tid när du bokar din plats.

Tiderna som gäller är:

  • 10.00-11.5
  • 12.00-13.50
  • 14.00-16.00

Läs mer här och om hur du bokar din plats Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Skydda dig själv och andra

Genom att vaccinera dig mot covid-19 skyddar du dig själv och andra och minskar risken för allvarlig sjukdom och död. Men skyddet avtar med tiden, särskilt hos äldre, och därför rekommenderas sedan slutet av september en tredje dos, det vill säga en påfyllnadsdos.

Från och med den 10 januari kan 18 år och äldre boka tid för påfyllnadsdos. Det är viktigt att komma ihåg att det fortfarande måste gå sex månader mellan dos 2 och dos 3.

Västra Götalandsregionen planerar för en ny vaccinationsdag. Denna dag äger rum den 22 januari. Mer information om detta kommer.

Boka vaccinering Länk till annan webbplats.

Denna sida uppdaterades