< >


Hans är mitt i demokratins yttersta tjänst

Hans Larsson har under större delen av sitt liv varit engagerad i demokratifrågor, först som politiskt aktiv och sedan mitten av 1980-talet som valgeneral och valnämndens ordförande. Uppdraget Hans har idag är som ambulerande röstmottagare, ett helt opolitiskt uppdrag av stor vikt för en fungerande demokrati.

– Jag får samtal med bokningar från enskilda personer och gruppbostäder där man vill få ut en röstmottagare under valperioden. Jag och min kollega finns till för de som har svårt att ta sig till en vallokal eller som kanske är sängliggande på ett särskilt boende. Alla som inte kan ta sig till sin röstningslokal kan ringa till oss, säger ambulerande röstmottagare Hans Larsson.

Valhemligheten styr jobbet

I varje röstningslokal (förtidsröstning) och vallokal (valdagen) finns det röstmottagare. De är frivilliga som fått utbildning och de har till uppgift att hålla ordning i lokalen och göra det möjligt att rösta. De ambulerande röstmottagarna, som Hans är, åker alltid ut i par till den som bokat en tid. Gemensamt för alla röstmottagare är den omfattande tystnadsplikten, de kan därför hjälpa den som behöver med att till exempel göra i ordning valsedlarna i kuverten.

– Valhemligheten är jätteviktig! Den styr vårt arbete och vi har tystnadsplikt, fyller Hans i.

Till vardags är Hans pensionär, men under valet jobbar han i snitt fyra timmar per dag. Det är allt från inkommande samtal med bokningar, planering av rutter och schemaläggning och sen tiden det tar att åka till de som vill rösta och genomföra hela röstningen hemma hos någon.

– Nu hittar jag rätt bra i hela kommunen. Det finns många småvägar, men jag brukar lista ut vart vi ska, säger Hans.

Skrämmande intryck blev motorn för förändring

På 80-talet när Hans skulle rösta satt det ett gäng sura gubbar i vallokalen, det var ett skrämmande intryck som gjorde att han själv ville förändra hur det ska kännas att gå och rösta. I dag ser det annorlunda ut och arbetet som röstmottagare kräver både förståelse för valhemligheten, människorna som vill rösta och hur de behöver bli bemötta. För att passa som röstmottagare krävs utbildning. Hans understryker också några personliga egenskaper som är bra att ha om man i framtida val vill jobba som röstmottagare:

– Du måste vara noggrann och ansvarstagande. Det här uppdraget ska man ta på allvar, det är viktigt att det blir rätt och att man följer de rutiner som finns, avslutar Hans.

Kontakt

Ambulerande röstmottagare: 072-978 30 00 eller valnamnd@skara.se

Denna sida uppdaterades