Årets mottagare av Kulturrosen Mercedes Murat med Kultur- och fritidsnämndens vice ordförande Richard Pettersson (M) och förvaltningschefen Jytte Rixman-Svantesson. Foto: Martin van Destru

< >


Kulturrosen 2022 går till Mercedes Murat

Kulturveckan 2022 är invigd. Efter tal om scenkonstens betydelse och kulturaxeln i Skaras stadskärna var det dags att dela ut Årets Kulturros.

Kultur- och fritidsnämndens vice ordförande Richard Pettersson (M) läste i sitt tal upp motiveringen till årets pristagare, Mercedes Murat.

"Vi är väldigt stolta över att kunna presentera Mercedes Murat som vinnare av Kulturrosen 2022. Mercedes arbetar med ädla metaller och starka färger. Detta är hennes signum. Hon skapar modern konst utifrån uråldriga tekniker i ett modernt tänk.

Mercedes Murat är en av få konstnärer i världen som arbetar inom samtida konst med den avancerade och sällsynta konstformen kallad verre églomisé, spegelvänd förgyllning och måleri på baksidan av glas.

Mercedes Murats konstverk bringar något nytt och spännande till konstens värld och hon har visat upp sin konst på arenor runt om i Sverige och i världen. När hon jobbar finns hon hos oss i Skara - på Istrums gård mellan Eggby och Istrum. Där finns det möjlighet att besöka henne i hennes ateljé."

Med detta förklarade Richard Pettersson Kulturveckan 2022 för invigd. Efter Mercedes Murats tacktal vidtog ett körframträdande av Skara Vocalis och som avslutning på invigningen hölls en eldshow utanför domkyrkan.

Se hela programmet för Kulturveckan

 

Denna sida uppdaterades