< >


Premiär för Space - spännande tillskott på Bokäventyret

Hur liten är jorden jämfört med solen? Hur mycket väger ett youghurtpaket på Mars? Detta och mycket mer lär man sig lekande lätt på nya utställningen Space. På utställningen visas också vetenskapsrariteter ur boksamlingarna.

Nu kan vi stolt presentera nästa tidsbestämda utställning på Bokäventyret. Denna gång är det en egenproducerad utställning i samarbete med AstroSweden och med stöd från Kulturrådet. Initiativet kom för några år sedan från AstroSweden men startsträckan blev lång på grund av pandemi och redan inbokade utställningar. Men när chansen sedan kom gick det fort. Arbetet påbörjades i augusti och nu står utställningen alltså färdig att ta emot lekande och vetgiriga barn och familjer.

- De kommer inte ens att märka att de lär sig saker, säger teaterpedagogen Amanda Asplund.

Produktionen är ett brett samarbete där även kommunens ungdomar deltar. Stureplan gör bakgrundssound i utställningen och Teknikprogrammet på Katedralskolan undersöker tekniska lösningar för specialljud i rymdraketen. Det har varit roliga och konkreta uppgifter för ungdomarna att sätta tänderna i.

- Det är så vi ska jobba i kommunen - integrera verksamheter med varandra och samarbeta över gränserna, säger Jessica Karlsson, kutlursamordnare.

Rymden är svår att greppa för den är ju så oändligt stor. På utställningen kan man få svar på många av sina frågor och den fina rymdraketen väcker fantasin. Interaktiva golv och rymdrekvisita ingår också i konceptet.

Utställningen är avsedd för rymdintresserade barn som vill leka eller lära sig mer om rymden men innehåller även fördjupning för vuxna. Genom QR-koder kan man läsa mer om varje ämne och biblioteket har plockat fram två av sina naturvetenskapliga rariteter för beskådande.

Årskurs 3 i Skara kommun kommer. att bjudas in för guidning och lek.
Det planeras också för författarbesök under 2023. Utställningen finns kvar fram till 31 mars. Se den!

Bokävantyrets öppettider Länk till annan webbplats.

Invigning

Invigningstal på trappan

Denna sida uppdaterades