elever från esteprogrammet dans
Teaterscen mellan två elever
< >


Kreativa esteter

Tänk dig att ha roligt, att få ge uttryck för din kreativitet samtidigt som du förbereder dig för framtid och yrkesval. Detta är verkligheten för de elever som väljer att läsa det högskoleförberedande programmet Estet på Katedral.


Heja Khider Fatah går andra året på teaterinriktningen. Han beskriver hur han genom de estetiska ämnena blivit tryggare i de teoretiska ämnena, mycket tack vare det kreativa inlärningssättet som genomsyrar utbildningen.

– Vi vågar använda kroppsspråketpå ett helt annat sätt och genom all scenträning blir vi också tryggare i exempelvis muntliga presentationer, berättar Heja. Programmet präglas av sammanhållning och gemenskap där alla elever stöttar varandra, både i med- och motgångar. Det låter säkert lite klyschigt nu, en man får verkligen vänner för livet här, avslutar Heja.

Teaterelev Heja Khider Fatah

Teaterelev Heja Khider Fatah

Verktyg och vänner

– Jag visste att jag ville göra något roligt och kreativt samtidigt som jag ville gå ett program som var högskoleförberedande.Jag har varken dansat eller spelat teater innan men jag gillar att röra på mig och jag åker konståkning på fritiden, så estet kändes som helt rätt val för mig, berättar Ella Essgärde, som går dansinriktningen.
-Det är lätt att tro att programmet endast riktar sig till den som vill dansa eller spela teater. Men tillsaken hör att de estetiska kurserna bidrar till så mycket mer. Viktiga verktyg och vänner för livet.

Danselev Ella Essgärde

Danselev Ella Essgärde

Högpresterande elever med fina resultat

Att det kreativa inlärningssättet gynnar elevernas studier råder det ingen
tvekan om. År efter år har estet legat i topp när det gäller betygssnittet på skolan.
– Hos oss tar vi vara på alla kvalitéer, inte bara hos eleven utan snarare hos människan. Jag tror att det synsättet som vi lärare har främjar våra elevers inlärning och personliga utveckling, avslutar Björn Engdahl

Denna sida uppdaterades