< >


Allt fler Skaraungdomar väljer Katedralskolan

I natt stängde antagningen till gymnasiet. I Skara har nu 200 ungdomar i årskurs 9 gjort sitt gymnasieval. Av dessa har 113 st valt Katedralskolan i första hand. Detta motsvarar ca 60 procent vilket kan jämföras med 49 procent föregående år och 44 procent för två år sedan.

- Vi ser att det i år är fler Skaraungdomar som väljer oss i första hand vilket är väldigt positivt säger Petra Björk, samordningsrektor på Katedralskolan.

Totalt har 175 ungdomar valt Katedralskolan som sitt första val. Söksifforna visar att intresset ökar för Samhällsvetenskapsprogrammet, Försäljning- och serviceprogrammet samt El- och energiprogrammet. Ekonomi- och Fordonsprogrammet är fortsatt populära och har som tidigare många sökande.

- Med tanke på att årets skaraungdomar är ca 20 färre i år, är det ett gott resultat att det totala antalet förstahandssökande är på ungefär samma nivå som förra året, fortsätter Petra.

Inte bara Skaras ungdomar väljer Katedral. På skolans samtliga program finns ungdomar som har sökt sig till oss. På programmen Estet och International Baccalaurate är andelen ungdomar utifrån så hög som mellan 75-90 procent.

- Glädjande för i år är att också Försäljnings- och serviceprogrammet lockar många ungdomar utifrån. Hela 60 procent av antalet sökande valde att komma till Skara. Vi vill att Katedral ska vara ett självklart val för alla ungdomar – inte bara våra Skaraungdomar. Idag är vi en skola med ett stort antal elever från hela Sverige – vilket ger eleverna stora möjligheter att skapa nya relationer och att bygga nätverk, säger Petra.

Katedralskolan är skolan som erbjuder en trygg skolgång och utbildning med hög kvalitet. På skolan arbetas det aktivt med att få varje elev att lyckas och att fullfölja sina studier. Här finns även ett rikt föreningsliv som skapar minnen för livet.

- Vi är måna om att våra elever ska lyckas med sina studier och samtidigt trivas under sin skoltid. Har du börjat på Katedral så stannar du, det måste man ju säga är ett väldigt gott betyg säger Petra.

Denna sida uppdaterades