Valleskolans egna elevrådsstyrelse; Mathilda Burge, Leonardo (Leo) Ahlm, Alicia Johansson och Emma Nilsson. Bakom eleverna står rektor Helene Johansson och fastighetsingenjör Simon Holmgren. *Malek Zarour tillhör också elevrådsstyrelsen men var frånvarande vid fototillfället)

< >


Elevers elspartips gör skillnad

De höjda elpriserna och den ökade risken för elbrist i Sverige har fått så väl privatpersoner som företag och kommuner att tänka till kring elanvändning.

På Valleskolan i Axvall har eleverna varit med och fått tänka till om hur de själva kan göra för att spara el på skolan. Tillsammans har de knåpat ihop en lista med tio punkter med enkla men betydelsefulla punkter som gör att de på sikt kan hålla nere elanvändningen och inte slösa el på skolan i onödan.

Elevinflytande ändrar beteenden

Alla elever har varit med och tyckt till. Därefter skickades förslagen med klassens elevrådsrepresentant vidare till elevrådet. Där sammanställdes förslagen till tio smarta tips som sparar el.

Tipsen handlar bland annat om att stänga efter sig när man har varit på toaletten. Eftersom lamporna tänds med hjälp av rörelsedetektorers och när dörrarna stängs går lamporna ner i viloläge. Ett annat tips är att undvika att blöta ner sig för då slipper de sätta igång torkskåpen.

- För oss är det viktigt att eleverna får vara med och tycka till i olika frågor som berör vår skola. När de får vara med och påverka ser vi också att förståelsen ökar och beteenden ändras, berättar skolans rektor Helene Johansson.

Valleskolans elsparningsplan; Stäng dörrarna till toaletterna. Stäng ytterdörrarna. Släck lampor eller låt dem gå till viloläge. Dra ut sladdarna ut väggarna när de inte används. Stäng av kranen när du tvålar in händerna. Ha inte fullt tryck på vattnet i kranen. Blöt inte ner dig så slipper vi sätta på torkskåpet. Använd fler LED-lampor. Slösa inte papper.

Detta är Valleskolans egna elsparningsplan

Varje watt räknas

Elevkårens energisparlista har inte bara stannat på skolan utan har också nått den grupp som arbetar med att sänka energianvändningen i kommunens fastigheter. När rektor Helene ville visa sina chefskollegor ett gott exempel mottogs listan så positivt att den skickades vidare. Fastighetsingenjör Simon Holmgren har inspirerats av Valleskolans engagerade elever.

- Eleverna har kommit fram till kloka och smarta punkter som alla bör tänka på och göra för att minska elförbrukningen. Valleskolans elever är ett föredöme i kommunen. Vi ska komma ihåg att varje sparad kilowatt räknas, säger Simon.

Han tillägger;

- Jag hoppas några av barnen blivit inspirerade att bli en kommande ingenjör och kanske blir kollega med mig.

Denna sida uppdaterades