Tre glada personer står bakom en cykel. Det är mörkt ute

Från vänster: Andreas Gising, forskningsinstitutet RISE, Anna-Sofia Alklind Taylor, Högskolan i Skövde, Lei Chen, forskningsinstitutet RISE.

< >


SVT lyfter drönarbaserad cykelbelysning i Skara

Den mörka svenska vintern gör att många ställer undan cykeln. Detta trots att det i Skara finns många bra cykelvägar. Dock är inte alla belysta. Idag lyfter SVT forskningsprojektet Skara skyddsängel som handlar om hur detta kan lösas.

Projektet utvecklar och testar drönarbaserade lösningar för cykelbelysning i Skara kommun. Flera användartester har genomförts, där testpersoner har fått cykla i mörkret med belysning från drönare längs cykelbanan mellan Axvall och Vilan. Responsen från testpersonerna har hittills varit positiv och idag sände SVT ett inslag från en av testomgångarna.

Det var Skara kommun som tog initiativ till innovationsprojektet, som finansieras av Vinnova och drivs av forskningsinstitutet RISE i samarbete med Högskolan i Skövde, Jönköping University och Skara kommun. Det är även här som projektet bedrivs och alla användartester utförs.

-Testresultaten överträffar våra förväntningar. Nu ska forskarna analysera testresultaten som vi kommer att ta del av efter sommaren. Det ska bli spännande att se vad de kommer fram till, säger Maria Nordström, utvecklingsledare, Skara Kommun.

Se SVT:s inslag om Skara Skyddsängel Länk till annan webbplats.

Läs mer på projektets webbplats Länk till annan webbplats.

Denna sida uppdaterades