Malin Tell, tillväxtchef i Skara kommun, tillsammans med vinnarna i besöksnäringsklassen Lilla Björkö, Lugnås.

< >


Visit Hornborgasjön utsedd till Årets hållbarhetskliv i Skaraborg

Visit Hornborgasjön, som drivs gemensamt av Skara, Falköping och Skövde kommuner, har tilldelats årets utmärkelse i Skaraborg i kommunklassen.

Årets Hållbarhetskliv är en årlig utmärkelse inom besöksnäringen i Västsverige, som är instiftat av Turistrådet Västsverige. En besöksnäringsverksamhet och ett kommunalt initiativ riktat mot besöksnäringen belönas för sina insatser inom hållbar besöksnäring. För 2023 utsågs Lilla Björkö och Visit Hornborgasjön som pristagare i Skaraborg.

Visit Hornborgasjön är sedan 2015 ett organiserat samarbete mellan turistorganisationerna i Falköping, Skara och Skövde kommuner. I armkrok med Länsstyrelsen Västra Götaland arbetar man långsiktigt med att utveckla området runt sjön. De nomineras för det projekt de fått i uppdrag av Tillväxtverket att genomföra. Projektet ska bidra till en nationell metodutveckling för hållbar platsutveckling genom turism. Här ses besöksnäring som ett verktyg där utveckling utgår från platsens bärkraft.

Vinnarna i de fyra delområdena tävlar nu vidare om att utses till Årets hållbarhetskliv i Västra Götaland. De bedöms av en huvudjury och vinnaren presenteras i november i samband med Stora Turistrådsdagen.

Bedömningskriterierna innebär att de nominerade skall drivas på ett hållbart och innovativt sätt i linje med Hållbarhetsklivets grundläggande principer och vara ett föredöme i omställningen till ett hållbart samhälle.

De fyra principerna är:

  • Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt
  • Bra för både boende och besökare
  • Fler besökare när och där det inte är fullt
  • Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter

Tidigare har Skara kommun också fått utmärkelsen Årets Hållbarhetskliv 2021, för anläggandet av våtmarken Klostersjön i Varnhem.

Denna sida uppdaterades