Ett elskåp med bilder på och fyra personer runt omkring.

Elskåpen ger en möjlighet att se dåtidens Skara i nutidens stadsrum. Från vänster i bild: Barbro Hassel, Skara Gille, Peter Blom, Skara kommun, Ylva Pettersson (M), Per-Åke Pettersson (S).

< >


Upplev dåtid och nutid på samma gång

Nu påbörjas arbetet med att klä elskåpen i Skaras stadskärna i ny kostym. På 20 utvalda elskåp kommer invånare och besökare snart få lära sig mer om stadens tidigare utseende mitt i dagens stadsrum.

Varje elskåp kommer att förses med ett gammalt foto från kvarteret där elskåpet står. En fin detalj i stadskärnan som bidrar till spännande information och kunskap. Tillsammans med Skara Gille, som valt ut fotografier från förr i Västergötlands museums digitala arkiv, har nu Skara kommun nu arbetet med denna utsmyckning.

De folierade elskåpen blir ett trevligt inslag i vardagen och skapar nyfikenhet hos personer som rör sig i stadskärnan.

Det ger en möjlighet att lära sig mer om vår fantastiska stad och det är också en utmärkt anledning att göra en spännande stadsvandring. På varje skåp finns en QR-kod där man enkelt kan komma till information om kvarteret i beskrivande text. Temavandringen Dåtida Skara kommer att byggas ut efterhand som fler folierade elskåp tillkommer.

Fem elskåp har valts ut i den första rundan och de kommer att följas av fler under hösten och vintern. Totalt finns planer på att foliera tjugo elskåp. Därefter kommer satsningen att utvärderas för att se om fler elskåp runt om i kommunen kan få denna möjlighet.

Temavandringen Dåtida Skara Länk till annan webbplats.

Denna sida uppdaterades