Foto: Vara kommun

< >


Lånecyklar ska minska bilåkande

Elcykeln blir allt vanligare på våra vägar. Enligt statistik från Cykelbranschen är var femte cykel som säljs i Sverige numera en elcykel. Men fortfarande är bilåkandet stort även på kortare sträckor. Det vill kommunerna i Västra Skaraborg ändra på genom att erbjuda sina invånare lånecyklar.

Kommunerna Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara har gemensam energi- och klimatrådgivning. Både företag, organisationer och privatpersoner kan få oberoende och kostnadsfri rådgivning på detta sätt. I vintras, med de höga elpriser som rådde, var det många som ville få tips på energisparåtgärder för att minska sina kostnader för el och uppvärmning. Men den kommunala klimat-och energirådgivningen kan även ge råd om transporter som sparar pengar och bidrar till en bättre miljö.

- Vi vill gärna lyfta elcykeln som ett alternativ till bilen vid kortare vardagsresor. I samtliga våra kommuner erbjuder vi nu privatpersoner att låna en elcykel under en längre tid för resor till t ex arbete och fritidsaktiviteter. För att låna en elcykel kontaktar man energi- och klimatrådgivningen i sin hemkommun, säger projektledaren Camilla Funke.

Numera är var femte cykel som säljs i Sverige en elcykel. Många lyfter fram fördelar som att kunna cykla till jobbet och komma fram fräsch. Lastcyklar med eldrift kan vara intressant inte minst för barnfamiljer för att få vardagen att gå ihop. Även om elcyklar blir allt vanligare så är det fortfarande många som aldrig testat eller känner till fördelarna. För den som inte orkar trampa långa sträckor eller upp för uppförsbackar är den ett bra komplement till vanlig cykel och för att ersätta många bilresor.

- Det finns fortfarande frågor kring vilken sorts elcykel som kan passa men också hur det fungerar att ladda. Där finns vi tillgängliga för att ge råd och tips för den som vill ta steget att köpa en egen cykel, avslutar Camilla Funke.

Låne-elcykel kan bokas via Energi- och klimatrådgivningen.

Cykeldag i Lidköping 16 september

Den Europeiska mobilitetsveckan är en återkommande aktivitet den 16-22 september. I samband med den kommer Energi- och klimatrådgivningen att finnas med på en cykeldag på Nya Stadens torg i Lidköping, den 16 september kl 10-13.

Denna sida uppdaterades