< >


Få hjälp med din dator, padda eller mobil

Skara kommun fortsätter satsningen på att överbrygga det digitala gapet. Nu kan alla invånare som känner behov av stöd och hjälp med sin dator, mobil eller surfplatta kontakta den digitala fixaren. Från 2024 är det Esra Holloway-Attaway som är digital fixare i Skara kommun.

Den digitala fixaren har en viktig uppgift. Samhället bygger i allt större utsträckning på digitala tjänster. Det är smidigt, ekonomiskt och ger ofta möjlighet att utföra sina ärenden när som helst på dygnet. Men även om man är van vid att vistas i digitala miljöer kan det ibland ta stopp. Det tidigare ålderskravet för att anlita den digitala fixaren är därför borttaget. Nu spelar det ingen roll om man är ung eller gammal, nyanländ eller har bott i Skara hela sitt liv. Alla kan be om hjälp.

Esra Holloway-Attaway är ny digital fixare i kommunen. Hon har tidigare jobbat med teknisk support på ett stort telekomföretag. Hon har också sin bakgrund i frågor om mänskliga rättigheter och har påbörjat en master i biblioteksvetenskap. Dessa tre erfarenheter och kunskapsområden är en perfekt mix för rollen som digital fixare eftersom det handlar om att hantera invånarnas teknikfrågor, öka den digitala jämlikheten och hantera frågor inom informationsteknologi.

Hur lång tid Esra kan avsätta för ett ärende beror på behovet och komplexiteten i frågan. Ibland kan fixaren behöva hänvisa vidare, visa hur man hittar uppgifter eller förklara vad det är man behöver uppge när man ringer till sin leverantör. Hjälpen är uppbyggd så att man efter en genomgång ska kunna klara sina ärenden själv framöver, hjälp till självhjälp helt enkelt.

Esra kommer att vara tillgänglig på biblioteket två dagar i veckan från och med den 8 januari. Esra är också gärna med på föreningsmöten och öppna mötesplatser i kommunen framöver.

En enkät som skickats ut till tidigare användare visar att tjänsten är uppskattad och betydelsefull.

- Jag ser att det finns ett behov och det är också därför jag så gärna vill jobba med detta, jag vill hjälpa människor, avslutar Esra.

Boka digitala fixaren

För att få hjälp av vår digitala fixare går du via kontaktcenter, telefon 0511-320 00. Vi tar hand om din fråga och ser till att den digitala fixaren kontaktar dig i ditt ärende (men gör ej hembesök). Du kan också maila på adressen digitalfixare@skara.se

Drop-in-tider på biblioteket

Måndagar och onsdagar, 13:30-17.00, i Sagorummet ( precis till vänster innanför entrén). 

Denna sida uppdaterades