Sex personer vid ett elskåp.

Från vänster: Peter Blom, Tommy Kroon, Lena Gyltman, Emelie Höög, Göran Johansson och Susanne Floridan.

< >


17 nya elskåp får bilder i fruktbart samarbete

Skara kommun, i samarbete med Västergötlands museum och Skara Gille, fortsätter nu det spännande projektet som kommer att förvandla stadens elskåp till levande tidskapslar och erbjuda invånare och besökare en unik upplevelse av Skaras rika historia.

- Uppdraget kom från politiken och sedan har ett mycket bra samarbete med Skara Gille och Västergötlands museum genomförts. Denna detalj i stadsmiljön har uppskattats och fått många glada tillrop, säger Peter Blom, utvecklingsledare Skara kommun.

Under ett produktivt samarbete har elskåpen omvandlats i Skara centrum till vackert folierade informationsplatser. Genom att använda passande och spännande bilder, texter och en dedikerad webbsida har elskåpen förvandlats till fina detaljer i stadskärnan som inte bara är estetiskt tilltalande utan också informativa.

- Jag har lärt mig massor av roliga fakta om min hemstad när jag jobbat med texterna. Hoppas verkligen att många ska ta sig tid och gå vandringen, gammal som ung. Vill man veta mer har vi också ett digitalt bildarkiv som man kan besöka, säger Lena Gyltman på Västergötlands museum.

Initiativet är ett sätt att låta andra epoker fortsätta att vara närvarande i vår stadsmiljö, samtidigt som det ger möjlighet för invånare och besökare att lära sig mer om Skaras historia. Skara Gille har gjort urvalet av bilder till elskåpen, som nu pryds med gamla foton från kvarteren där de är placerade. Bilderna ger en spännande inblick i stadens utveckling genom tiderna.

För att ytterligare fördjupa upplevelsen har en temavandring kallad "Dåtida Skara – berättande elskåp" tagits fram. Denna tur tar deltagarna med på en resa genom stadsmiljön från svunna tider, där de får uppleva och lära sig om olika epoker som präglat Skara genom århundradena.

- Vi är övertygade om att detta projekt kommer att bidra till att stärka gemenskapen och stoltheten över vår stad och dess historia. Vi ser fram emot att välkomna alla till att upptäcka och utforska Skaras rika kulturarv genom elskåpen och temavandringen säger Tommy Kroon, Skara Gille.

Fem elskåp hann bli klara i den första omgången före vintern. Nu påbörjas arbetet med att montera ytterligare 17 bilder. Arbetet beräknas vara klart i maj eller juni, beroende på vädret. Totalt är det alltså 22 elskåp som ingår i projektet och får nytt utseende.

Denna sida uppdaterades