Två hästar i en vårfager hage.

Glada hästar i Valle

< >


Stor satsning på Axevalla
- nytt utbildningscentrum 2023

Hösten 2023 ska den vara klar – regionens storsatsning på Axevalla, som man på sikt hoppas ska bli ett nationellt utbildningscentrum för hästnäringen.

– Vi får nu en anläggning som gör att vi kan erbjuda en toppmodern hästutbildning vilket känns fantastiskt stimulerande. Att satsa på och utveckla våra utbildningar på gymnasie-, vux- och YH-nivå hoppas vi ska ge energi till en växande näring, säger Niclas Dahlqvist, biträdande rektor på Axevalla Hästcentrum

I början av februari sa regionfullmäktige ja till att storsatsa ute på Axevalla. I och med beslutet skjuter man till över 200 miljoner kronor för att utveckla anläggningen till ett regionalt nav för hästutbildning och ett nationellt utbildningscentrum för näringen.

I den nya skolan ska både vuxenstudenter och gymnasieelever vistas och den väntas vara färdig hösten 2023. Utöver undervisningslokaler så kommer det även byggas ligghallar, stallar, verkstad, foderbord och teknikbyggnad.

– Närheten till branschen, anrika YH-utbildningar på området och spännande utvecklingsprojekt som en del av verksamheten är en kombination som saknar motstycke i Sverige, säger Yvonne Kjell, förvaltningschef på Naturbruksförvaltningen.

Förväntningar bland elever och lärare

Eleverna på skolan har stora förväntningar och förhoppningar på satsningen. Stora, nya och fräscha lokaler och fler elever.

– Jag tycker att det är väldigt roligt med den nya skolan och det ser ut att bli väldigt fint. Jag är även lite ledsen över att vi kommer tagit studenten innan skolan beräknas vara invigd, säger Chiara Alloza, elev på Axevalla Hästcentrum.

Även lärarna på skolan ser stora fördelar med det nya utbildningscentret.

– Vi alla ser fram emot bygget! Det är en förutsättning för att skolan ska kunna växa, vilket är målet. De nya stallarna kommer hjälpa oss hålla en hög kvalité i utbildningen. Alltså att det blir stallar som är anpassade för undervisning, att det till exempel möjliggör att vi har flera grupper schemalagda i praktiska kurser samtidigt. Det är också spännande att vi kommer ha flera nya tekniska lösningar med hästhållningen, säger Elin Göransdotter, lärare.

Verksamheten på Axevalla består av:

  • Gymnasial yrkesutbildning: naturbruksprogrammet inriktning Hästhållning med utgångar mot hästskötare inom travsport, ridsport och islandshästsport.
  • Fyraårsprogrammet SMD (Skog, Mark, Djur), som läser sina hästämnen på Axevalla Hästcentrum.
  • Yrkeshögskola genom BYS (Biologiska Yrkeshögskolan): Treårig hovslagarutbildning, hovslagare kvalificerad tilläggsutbildning och verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar.
  • Vuxenutbildning med anpassade kurser efter branschens nulägesbehov.
  • Testmiljöer och utvecklingsprojekt med fokus på att utveckla framtidens hästhållning.

– Vi får nu en anläggning som gör att vi kan erbjuda en toppmodern hästutbildning vilket känns fantastiskt stimulerande. Att satsa på och utveckla våra utbildningar på gymnasie-, vux- och YH-nivå hoppas vi ska ge energi till en växande näring, säger Niclas Dahlqvist, biträdande rektor på Axevalla Hästcentrum.

Denna sida uppdaterades